Ce se întâmplă cu acţionarii minoritari români ai Ursus Breweries în tranzacţia de vânzare a companiei?

Autor: Mădălina Dediu Panaete 18.10.2016
Ursus Breweries, liderul pieţei de bere, este controlat de grupul sud-afri­can SAB Miller şi de un un grup de inves­titori români (persoane fizice şi juridice) care au un pachet de 1,32% din acţiunile producătorului, al căror viitor ca şi asociaţi în cadrul companiei este pus sub semnul întrebării după fuziunea SABMiller – AB InBev.

AB InBev este la un pas de a finaliza achi­ziţia SABMiller, tranzacţie de peste 80 mld. euro condi­ţionată, printre altele, de vânzarea activelor SABMiller în Euro­pa Centrală şi de Est, inclusiv din România.

„Aprobarea din partea Comisiei Euro­pene pentru achiziţia SABMiller de către AB InBev a inclus an­gaja­men­tul AB InBev de a vinde afacerile SABMiller din Europa Centrală şi de Est (CEE). După schim­barea con­trolului, ca parte a acestui angajament, AB InBev implementează obligaţii de tip «hold separate»“. Acestea presupun o izolare a afa­cerilor de restul opera­ţiu­nilor păs­trate din AB InBev/SABMiller Group pentru a fi asigurată compe­ti­ti­vitatea operaţiunilor din CEE precum şi in­depen­denţa de restul grupului AB InBev între momentul schimbării con­tro­lului şi cel al vânzării“, au spus re­pre­zen­tanţii Ursus Breweries, o companie cu afaceri de 1,58 miliarde de lei (355 mil. euro) şi un profit de 44 mil. lei (circa 10 mil. euro) anul trecut.