Valentin Lazea, economist şef BNR: „Economia nu poate creşte sustenabil cu 5% pe an numai pe baza stimulilor monetari, fiscali şi salariali"

Autor: Greta Bogdan 18.10.2016

Programul „România Competitivă" este o strategie care îşi propune să răspundă principalei provocări şi anume convergenţa cât mai rapidă a României cu ţările din Europa Occidentală; este obiectivul îmbrăţişat de locuitorii întregii ţări, a declarat Valentin Lazea, economist şef BNR, în cadrul Conferinţei Risc de Ţară 2016. 

"Vestea proastă este că economia nu poate creşte sustenabil cu 5% pe an numai pe baza stimulilor monetari, fiscali şi salariali, care, în mod inevitabil vor trebui retraşi mai devreme sau mai târziu. Vestea bună este că economia poate fi adusă la o creştere sustenabilă de 5% pe an dacă se implementează un program atotcuprinzător de reforme structurale, care să potenţeze toţi factorii de producţie mentionaţi", a declarat Lazea.
 
Există un larg consens societal cu privire la necesitatea convergenţei cât mai rapide a nivelului Produsului Intern Brut/locuitor (exprimat la Paritatea Puterii de Cumpărare) cu nivelul mediu din Uniunea Europeană. În acest sens trebuie urmărită, în primul rând, o mai bună valorificare a factorilor care intră în componenţa PIB potenţial - capital, forţă de muncă, productivitate - ca singura cale de a majora în mod sustenabil creşterea economică de la 3% la 5% anual. Acesta ar putea duce România la un nivel al PIB/locuitor echivalent cu circa 75% din media UE în anul 2025 (faţă de 57% în prezent).  
 
Creşterea potenţială reprezintă ritmul de creştere sănătoasă, sustenabilă, fără afectarea altor indicatori macroeconomici (inflaţie, deficit extern, datorie publică) la care poate spera o ţară pe baza dotării de care dispune la un moment dat cu cei trei factori de producţie care intră în componenţa PIB: capitalul, forţa de muncă, productivitatea, a mai subliniat acesta.
 
Acest ritm nu poate fi atins sustenabil numai cu politici de relaxare fiscală, ci prin reforme structurale. „Există percepţia că aceste reforme sunt costisitoare, dar dacă vă uitaţi la cele 16 domenii, majoritatea sunt win-win. Toată lumea vrea educaţie sau investiţii directe. În cadrul fiecărui domeniu va fi un grup de perdanţi. Şi politic aceste măsuri au sens. Ele sunt lipsite de ideologie".