Ionuţ Dumitru, Raiffeisen Bank: Stimularea fiscală suplimentară nu mai este necesară, accentul trebuie mutat pe reformele structurale

Autor: Cristina Bellu 18.10.2016

Este discutabilă oportunitatea unei relaxări fiscale de proporţii, pentru că România riscă să rămână în capcana unei politici fiscale prociclice, apăsând pe acceleraţie în faza de expansiune a ciclului economic şi riscând să fie constrânsă să implementeze măsuri de ajustare structurală într-o fază viitoare de recesiune, a spus Ionuţ Dumitru, economist şef al  Raiffeisen Bank, în cadrul conferinţei Risc de Ţară Coface 2016.

Proiecţiile Comisiei Europene arată că România va înregistra o creştere economică de peste 4,2% în 2016, sustinuta de o cerere interna robustă, urmând ca în 2017 ritmul de creştere să încetinească la 3,7%.

Acum, creşterea economică este de 5%. Trebuie să înţelgem ce se află în spatele creşterii de 5% pe care o vedem în momentul de faţă. La baza acestei creşteri stă consumul, consum care a venit pe fondul creşterilor înregistrate la nivelul salariilor şi nu numai.

Discutăm de o creştere de două cifre la salarii, peste 20% în sectorul public. Consumatorul român are un venit mai mare la dispoziţie, în consecinţă acesta a început să consume mai mult. Creşterea a fost de peste 10%. Accelerarea consumului a început să devină vizibilă din 2013.

Această creştere de consum este reflectată şi în comerţul cu amănuntul, care creşte cu 15%. Cererea internă este acoperită doar partial. Importurile de bunuri de consum cresc destul de rapid în ultima perioadă, iar la nivel de buget vedem o evoluţie care arată o reversare abruptă a consolidării fiscale.

Avem o tendinţă de reversare a consolidării fiscale.

Vedem o creştere economică peste potenţial, o creştere care, cel mai probabil, este nesustenabilă şi care aduce dezechilibre. Echilibrele macroeconomice se deteriorează în special ca uramare a unui stimul fiscal inoportun atât ca dimensiune, cât şi ca substanţă economică.

În concluzie, o stimulare fiscală suplimentară nu mai este necesară, accentul trebuie mutat pe reformele structurale. Trebuie să înţelegem că stimularea fiscală poate fi un câştig pe termen scurt, dar în niciun caz un câştig pe termen lung.