Dolarul slab aduce pe plus metalele preţioase. Gramul de aur creşte la 166 lei

Autor: Dan Grigore Ivan 19.10.2016

Speculaţiile din pieţe cu privire la o posibilă mişcare a băncii centrale ame­ricane la şedinţa din decembrie au împins în jos valoarea dolarului ame­rican în raport cu celelalte mo­nede majore, cel mai probabil în urma mar­cării profitului de către unii inves­titori.

Iar asta a contribuit la ali­men­tarea creşterii materiilor prime şi a com­paniilor care îşi funda­mentează majoritatea câştigurilor pe acestea.

„Preţurile metalelor preţioase au con­tinuat să crească marţi dimineaţa pe seama scăderii dolarului“, scriu eco­nomiştii de la Piraeus Bank într-un raport.

Cotaţia barilului de petrol Brent s-a apreciat cu aproximativ 0,45%, până în jurul nivelului de 51,75 dolari, în timp ce aurul a înregistrat o creştere de 0,32%, până la o cotaţie de 1260,6 dolari per uncie.

La Bucureşti, BNR a cotat gramul de aur la 166 lei, în creş­tere cu 0,3% faţă de şedinţa pre­ce­dentă. Cotaţia gramului de aur a ajuns astfel la un maxim al ultimelor două săp­tămâni. BNR calculează gramul de aur în funcţie de cotaţiile de pe plan extern.

Argintul a avansat cu 0,84%, în timp ce preţul gazului natural a crescut cu 1,76%. De altfel, de la înce­pu­tul acestui an, gazul natural a crescut cu 26%, după ce atinsese în fe­bruarie minimul ultimilor 17 ani.

Cotaţia paladiului, folosit da­to­rită proprietăţilor sale chimice drept con­vertor catalitic în industria auto, trans­formând astfel gazele extrem de toxice în gaze mai puţin dăunătoare, s-a apreciat cu 14,42% de la începutul acestui an, în timp ce ieri creşterea a fost de aproximativ 0,72%.

În acelaşi timp, acţiunile compa­niilor miniere au avut de câştigat ca ur­mare a contextului de ieri. Anto­fagasta (LSE: ANTO), specializată în mine­reul de cupru, s-a apreciat cu 1,26%, în condiţiile în care cotaţia cuprului a urcat cu 0,19%, iar de la înce­putul acestui an afişează o de­pre­ciere de 1,95%. Capitalizarea bur­sieră a Antofagasta este de 5,3 miliarde lire ster­line, cu 11% mai mult decât la înce­putul anului 2016.

Indicele Stoxx Europe TMI Mi­ning, ce urmăreşte 12 companii mi­nie­re din trei ţări, a crescut ieri cu 3,21%, în timp ce indicele Stoxx 600 - re­prezentativ pentru întreaga plajă bur­sieră europeană - a crescut cu 1,4%.