Patru fonduri de investiţii au ajuns în runda a doua pentru preluarea Profi

Autori: Cristina Roşca , Cristian Hostiuc 20.10.2016

Patru fonduri de investiţii au ajuns în runda a doua a procesului de preluare a reţelei de aproape 460 de supermarketuri şi magazine de proximitate Profi.

Până la finalul lunii septembrie companiile interesate au putut depune ofertele neangajante, la start pentru preluarea Profi s-au înscris unele dintre cele mai mari fonduri de investiţii din lume, dar şi grupuri de retail prezente pe alte pieţe.

Totuşi, în cursă au rămas doar fondurile de investiţii KKR, Mid Europa Partners, Pamplona Capital şi BcPartners, potrivit surselor din piaţă.

Unii dintre investitori sunt deja cunoscuţi pe piaţă datorită unor investiţii locale sau regionale. Despre alţii însă există mai puţine informaţii.

Un exemplu este Pamplona Capital, un fond de investiţii în spatele căruia se află, potrivit datelor disponibile, miliardarul rus Mikhail Fridman. Oligarhul rus este indirect acţionar şi în cadrul retailerului rus X5 care are peste 5.000 de unităţi, potrivit datelor ZF. Membru în Consiliul de Administraţie al X5 este executivul polonez Pawel Musial. El deţine această poziţie din septembrie 2013.

Executivul are aceeaşi poziţie şi în boardul Profi. La începutul lui 2015 Pawel Musial, executivul polonez care a condus timp de mai mulţi ani operaţiunile Profi, renunţa la poziţia de director general şi rămânea membru al Consiliului de Supraveghere şi preşedinte al Comitetului de Strategie al Profi.