O veste bună sau o veste rea? Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se va produce când România va avea preşedinţia Consiliului UE

Autor: Mediafax 21.10.2016

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri la Bruxelles că este foarte probabil ca Brexit-ul să se producă în timpul preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, o situaţie complicată, dar pe care o vom ''stăpâni''. 

Iohannis a fost întrebat dacă a discutat cu premierul britanic, Theresa May, şi despre Preşedinţia română a Consiliului, în contextul în care ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea influenţa mandatului României.

''Nu, nu am discutat, dar faptul a stat în încăpere, fără să discutăm chestiunea. Este foarte probabil ca Brexit-ul propriu-zis să se producă în timpul mandatului României. Dacă facem un calcul simplu, notificarea pe articolul 50, sfârşitul lui martie 2017, perioada prevăzută de exit în tratat, 2 ani, ajungem în martie 2019. Da, suntem noi la Preşedinţie. Este, cu siguranţă, un lucru complicat, dar pe care îl vom stăpâni, împreună cu ceilalţi membri, evident'', a afirmat şeful statului.

Theresa May a participat joi la un dineu cu liderii Uniunii Europene. În cadrul acestuia, May a subliniat faptul că Marea Britanie consideră că face parte din UE până la ieşirea acesteia din Blocul comunitar.