România este pe primul loc în topul ţărilor europene cu cea mai scăzută rată a obezităţii. De partea cealaltă, cei mai obezi europeni sunt maltezii

Autor: Bianca Dorobanţu 22.10.2016

Românii se află în „cea ma bună formă”, un procent de doar 9,4% dintre adulţi fiind obezi, urmaţi de italieni (10,7%), olandezi (13,3%), belgieni şi suedezi (14%), potrivit unui studiu Eurostat citat de Euronews. Aşadar, singura ţară din UE unde procentul adulţilor obezi este mai mic de 10% este România.

De partea cealaltă, 26% dintre adulţii din Malta sunt obezi, fiind ţara cu cel mai ridicat procent din UE. Malta este considerate astfel cea mai „obeză” ţară europeană.

Topul ţărilor europene cu cei mai mulţi adulţi obezi este continuat de ţările baltice precum Estonia şi Letonia, Ungaria şi Marea Britanie, în care mai mult de o cincime dintre adulţi sunt obezi.

Media europeană în ce priveşte obezitatea – adică o persoană care are un indice de masă corporală mai mare de 30 – a fost de 15,9% în 2014. Spre comparaţie, statul din SUA unde a fost înregistrat cel mai mic procent al adulţilor obezi a fost Colorado, cu 20,2%. Patru state au avut rata obezităţii mai mare de 35%: Louisiana, Alabama, Mississipi şi Virginia de Vest.

Revenind la europeni, studiul arată că mai mult de jumătate dintre adulţii europeni sunt supraponderali. 46% dintre ei au o greutate normală, 51,6% dintre ei sunt obezi, iar 2,3% sunt subponderali.

În Cipru, Italia şi Franţa sunt cei mai mulţi adulţi cu vârste între 18-64 de ani care au sub greutatea normală.

Totodată, la nivel european bărbaţii sunt mai graşi decât femeile, însă diferenţa nu este prea mare – procentul este de 16,1% la bărbaţi, iar la femei este de 15,7%.

De menţionat este şi faptul că există o legătură directă între obezitate şi nivelul educaţiei: 11,5% dintre adulţii bine-educaţi sunt obezi, în comparaţie cu cei 19,9% care au un nivel de educaţie mai scăzut.