Un antreprenor francez preia mallul Electroputere din Craiova într-o tranzacţie estimată la 50 mil. euro

Autor: Cristina Roşca 25.10.2016

Mallul din Craiova, aflat în insolvenţă încă din 2013 la doi ani de la deschidere, a fost vândut de belgienii de la BelRom către francezii de la Catinvest. Tranzacţia, estimată de ZF la 50 mil. euro, a fost supusă Consiliului Concurenţei care si-a dat acordul.

Grupul francez Catinvest, care deţine pe piaţa locală trei galerii comerciale, repectiv Cora Pantelimon, Carrefour Orhideea şi Tom Constanţa este controlat de antreprenorul francez Bertrand Catteau. El a preluat la Craiova doar galeria comercială, cu o suprafaţă de aproape 28.000 mp. Centrul Electroputere mai deîine însă şi un hipermarket Auchan şi un magazin de bricolaj Leroy Merlin. Acestea nu au fost preluate, fiind deţinute de cele două grupuri, potrivit datelor ZF.

Cum arătau fructele şi legumele înainte să fie modificate genetic

Cel mai bine ”păzit” secret al Facebook: Al doilea site al reţelei de socializare, gândit special pentru a vorbi cu prietenii

Care sunt diferenţele dintre vălurile islamice purtate de femeile musulmane

Belgienii de la BelRom, care deţin centrul comercial Electroputere din Craiova, l-au scos la vânzare încă de acum mai bine de un an. Belgienii au vândut de-a lungul timpului mai multe dintre proiectele pe care le-au dezvoltat în România.

La polul opus, decizia grupului Catinvest de a face o astfel de achizitie vine după o lungă perioadă, de circa un deceniu, în care francezii nu au făcut nicio mutare strategică pe piaţa locală. Firma Catinvest este controlată de antreprenorul francez Centrul comercial Electroputere din Craiova a fost inaugurat la finalul lui 2011 într-o fostă hală industrială reamenajată, iar investiţia a fost finanţată de către UniCredit printr-un împrumut de 40 de milioane de euro. Proiectul cu o suprafaţă închiriabilă de circa 50.000 mp ce urma a fi extinsă a intrat însă în insolvenţă la circa doi ani de la lansare, la propria cerere.

Compania K & S Electric Power Point prin care belgienii de la BelRom operează centrul comercial se afla la momentul intrării în insolvenţă în litigiu cu constructorul centrului comercial. Firma timişoreană de construcţii NM Construct obţinuse executarea silită a proiectului în contul unei presupuse datorii neachitate pentru lucrările realizate, iar prin deschiderea insolvenţei procesul de executare a fost suspendat.

Mall din Bănie care s-a deschis în plină criză financiară are ancore hipermarketul Auchan şi magazinele de modă ale Inditex (Zara) sau H & M. Compania estima iniţial venituri anuale de circa 4,5 milioane de euro pe an. La finalul anului trecut însă compania K & S Electric Power Point a avut încasări de 34 mil. lei (7,5 mil. lei) cu doar cinci salariaţi. Totuşi, firma are pierderi de circa 30 mil. lei, aproape cât cifra de afaceri şi de circa cinci ori mai mari decât în anul anterior. Mai mult, datoriile totale sunt de 190 mil. lei.

Firma de dezvoltare imobiliară BelRom a intrat pe piaţa locală în urmă cu aproape 15 ani. Primele trei parcuri comerciale finalizate - la Sibiu, Târgu-Mureş şi Brăila - au fost vândute pentru mai bine de 230 de milioane de euro către diferiţi investitori. Ulterior, au avut loc alte vânzări de active, în oraşe precum Severin. De-a lungul anilor BelRom a vândut cele mai multe proiecte locale, făcându-şi curat în portofoliu. Pe site-ul propriu al BelRom mai apar operaţionale în prezent doar proiectele Hello Shopping Park Bacău şi Promenada Focşani. Mallul din Bacău însă a fost preluat recent de finanţator în contul datoriei. Acesta a ieşit astfel din insolvenţă. Celelalte proiecte ale BelRom – cele din Focşani şi Craiova – sunt încă în incapacitate de plată.

În 2013, firma Bel Rom Şapte, în portofoliul căreia se află centrul comercial Promenada din Focşani, a intrat la rândul său în insolvenţă după ce solicitarea companiei cu acţionariat belgian a fost acceptată de Tribunalul Bucureşti. Acesta a fost al doilea centru comercial al grupului belgian intrat în insolvenţă, după dosarul Electroputere Craiova.

Reprezentanţii BelRom, la fel ca şi cei ai Catinvest sunt printre cei mai discreţi din piaţă. Pe piaţa locală activele Catinvest sunt administrate de compania franceză Cegis.