ZF Live. Ion Georgescu, cofondator Moara de Hârtie: Cum poţi să faci bani din vechile meşteşuguri, începând de la ateliere educative şi până la vânzarea de produse

Autor: Bianca Dorobanţu 26.10.2016

Preţul pentru un covor de lână realizat de meşteşugari este de 100 euro/mp.



Meşteşuguri  tradiţionale româ­neşti precum confecţionatul hârtiei manuale sau legătoria de carte au fost reînviate prin Moara de Hârtie, un atelier-muzeu situat în Comana, judeţul Giurgiu, unde atât adulţii cât şi copiii pot participa la realizarea acestora.

„Am început cu trei meş­teşuguri «urbane», legate de carte: realizarea de hârtie manuală, legătorie de carte şi tiparul manual”, a spus Ion Georgescu, cofondator al Morii de Hârtie, invitat la ZF Live. Moara de Hârtie este o aso­ciaţie nonguver­na­men­tală, iar numele vine de la faptul că  aşa se numeau înainte locu­rile unde se fabrica hârtie manuală în România. Din luna mai a anului acestuia, alături de Moara de Hârtie a fost înfiinţat Satul Meş­te­şu­gurilor, un alt proiect care reuneşte şapte meşte­şuguri tradiţionale româneşti: o brutărie, un atelier de ţesut la război de cusut şi brodat, un atelier de lucru cu papura şi cu stuful,  o fierărie, un atelier de olărit şi modelat ceramica, unul de lucru în lemn şi unul de prelucrare a fructelor şi legumelor.

În week-end-ul 28-30 octombrie, la Muzeul Satului o parte din aceste ateliere vor participa la Târgul meşteşugurilor. Sursa principală de venit pentru asociaţie o reprezintă cursurile oferite grupurilor de copii şi celor care vor să realizeze hârtie manuală.