Expunerea străinilor pe titluri de stat româneşti revine pe creştere. Investitorii străini aveau la final de august 22,6 mld. lei plasaţi în titluri româneşti, ponderea urcând spre 19%

Autor: Claudia Medrega 26.10.2016

Intrările de investiţii străine de portofoliu pe piaţa titlurilor de stat şi-au reluat creşterea în august şi au ajuns după primele opt luni la 22,6 mld. lei, ponderea deţinerilor nerezidenţilor în totalul portofoliului de datorie publică internă apropiindu-se de 19%. La finele lunii iulie ponderea deţinerilor străinilor era de doar 16,7%.

Ponderea plasamentelor nereziden­ţilor în titluri de stat româneşti este peste nivelul din aceeaşi perioadă a anu­lui trecut şi peste valoarea de la sfârşitul anului 2015. La finalul anului trecut, investitorii străini aveau un portofoliu de titluri de stat de 20,8 mld. lei (17,6%).

Unii analişti au anticipat o creştere a ponderii deţinerilor nerezidenţilor în statisticile aferente lunilor iulie şi august în condiţiile în care se anticipa o intensificare a interesului de cumpărare al investitorilor străini pentru titlurile româneşti, în căutarea unor randamente mai ridicate, după anunţul rezultatelor referendumului din Marea Britanie din ultima parte a lunii iunie.