Toyota recheamă 5,8 milioane de maşini din cauza airbag-urilor Takata

Autor: Mediafax 26.10.2016

Este vorba de 1,47 milioane de maşini din Europa, 1,16 milioane din Japonia, 820,000 din China şi 2,35 milioane din alte regiuni, fără Statele Unite. Modelele vizate sunt Corolla şi Yaris, cu motoare mai mici, majoritatea vândute în Japonia, China şi Europa. Perioadele în care au fost produse maşinile afectate sunt mai 2000 - noiembrie 2001 şi aprilie 2006 - decembrie 2014.

Peste 23 de milioane de airbaguri fabricate de Takata au fost rechemate de Toyota, odată cu anunţul de miercuri. Până în acest moment, 12 producători au fost nevoiţi să readucă maşini în fabrici din cauza airbagurilor Takata defectuoase. Numărul total al maşinilor este aşteptat să depăşească 100 de milioane.

Takata, producătorul de piese de maşini, se confruntă deja cu o serie de costuri de compensaţii din cauza airbagurilor, care au fost legate de cel puţin 16 morţi, la nivel mondial.

Oficialii americani consideră că substanţa chimică volatilă din pompă, nitratul de amoniu, poate duce la deschiderea airbagurilor cu o forţă mult prea mare.

Mai mulţi producători de maşini, printre care Toyota, Honda, Mazda şi Ford au declarat că nu vor mai folosi airbaguri care au în componenţă nitrat de amoniu în următoarele modele.

Takata mai produce centuri de siguranţă, scaune pentru copii şi alte piese de maşină care au legătură cu siguranţa pasagerilor.