Cooperativă agricolă din Brăila: Ne-am asociat ca să vindem mai bine, am văzut că fără asociere nu se poate

Autor: Mădălina Dediu Panaete 28.10.2016

Constantin Mocanu, preşedintele cooperativei agricole Braicoop din judeţul Brăila, formată din 47 de fermieri, care lucrează 15.000 de hectare de teren, spune că a avut de luptat cu mentalitatea fermierilor legată de asociere, dar că aceasta a fost cea mai bună soluţie pentru a reuşi să vândă mai bine.

„Ne-am asociat ca să vindem mai bine. După cifre se vede că am reuşit. De asemenea, am reuşit să cumpărăm un siloz pe care vrem să îl mo­dernizăm şi cu ajutorul lui să facem exporturi“, a conti­nuat Constantin Mocanu.

Cooperativa Braicoop a fost înfiinţată în anul 2009, iar fermierii din asociaţie lu­crează în total 15.000 de hectare de teren.  Anual, Braicoop are o cifră de afaceri de aproximativ 7 milioane de euro şi produce 40.000 de tone de produse, de la orz până la soia. Constantin Mocanu a fost prezent la conferinţa „Capitalul privat românesc - o şansă pentru dezvoltarea economică a României”, organizată de ZF împreună cu Banca Transilvania la Galaţi.

„Niciodată nu te asociezi când ţi-e bine, ci când ţi-e rău. Am văzut că fără asociere nu se poate şi am zis s-o facem.“

Doar 300 de asociaţii sau organizaţii de producători agricoli există în prezent pe plan local, potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul Ministerului Agriculturii (MADR), faţă de peste 5.000 câte erau în perioada comunismului.