La noi şi la alţii. România are 73 de parcuri industriale. În 2013 Ungaria avea 220, Polonia 210 şi Cehia 200

Autor: Iulian Anghel 01.11.2016
România are nevoie de parcuri industriale şi de investiţii masive. Ni se pare că stăm bine acum cu o creştere economică bună, dar în raport cu vecinii suntem jos, admite ministrul economiei Costin Borc.
 
„România deţine astăzi 73 de parcuri industriale. În jurul nostru, la nivelul anului 2013 numai Ungaria avea 220 de parcuri industriale, Polonia 210, Cehia 200, Slovacia avea 85 de unităţi“, a spus ieri ministrul prezent la un eveniment la Camera de Comerţ şi Industrie a României. Ministrul vorbeşte despre nevoia de „investiţii masive“ pentru dezvoltare. Investiţiile străine în România au fost anul trecut de 3,5 mld. euro, egale cu cele din 2009, primul an de criză. În primele nouă luni din an, investiţiile străine sunt de 2,7 mld. euro, în creştere faţă de anii trecuţi, dar departe încă de nivelul înregistrat în anii de boom de 8-9 mld. euro anual. Investiţiile statului sunt însă în cădere – minus 9% în primele nouă luni din an (investiţii din buget şi din fonduri UE) - prin urmare cei care frânează investiţiile sunt chiar responsabilii din administraţie. Potrivit ministrului Borc, existenţa parcurilor industriale şi a unor spaţii investiţionale care să permită dezvoltarea unor proiecte de anvergură este vitală pentru România şi pentru dezvoltarea comunităţilor locale.
 
„Parcurile industriale constituie în sine o investiţie, dar ele reprezintă şi vectorul care prin atragerea de capital va aduce sume importante la bugetul local, dar şi know- how şi tehnologie, crearea de noi locuri de muncă şi creşterea competitivităţii şi a nivelului de trai la nivel regional. Ele pot deveni incubatoare de afaceri şi pot contribui într-o măsură semnificativă la poziţionarea României ca pol regional în anumite domenii (IT sau automotive).“
 
Potrivit ministrului, una dintre problemele grave ale României este că oamenii pleacă din ţară - zona Banatului a rămas fără forţă de muncă şi aduce zilieri din Serbia. Dacă oamenii buni pleacă, cum va arăta ţara în 2030? Întrebarea pe care toţi trebuie să şi-o pună este cum să-i aducă înapoi pe românii din diaspora, care, odată întorşi, ar veni şi cu expertiza acumulată în străinătate, mai spune ministrul.