Preşedintele Klaus Iohannis: „Proprietarii a 30% din terenul agricol din România sunt alţii decât românii. Nu cred că se poate merge la infinit aşa”

Autor: Roana Rotaru 02.11.2016

Preşedintele Klaus Iohannis  afirmă că 30% din terenul agricol al României a ajuns în mâna străinilor, o situaţie care îl îngrijorează. El a sugerat că, respectând angajamentele României ca stat membru al UE, trebuie adoptate măsuri care să împiedice degradarea lucrurilor.

„Cine este proprietarul pământului din România? Cel puţin în momentul de faţă aflu de la domnul ministru (Achim Irimescu – ministru agriculturii- n. red. ) că proprietarii a 30% din terenul agricol din România sunt alţii decât românii. Pe mine personal, vă spun sincer că această proporţie mă îngrijorează”, a spus Iohannis în cadrul conferinţei „Preşedintele în dialog cu fermierii”.

Klaus Iohannis invocă norme legislative care să incurajeze achiziţia ternurilor agricole de câtre comunităţiile locale sau de câter stat, şi doar dacă aceştia nu sunt interesaţi, să fie vândut strâinilor.

„Mi se pare foarte important ce facem noi în România cu terenul nostru agricol. Cred că trebuie să ne preocupe să fim deschişi Europei, dar în acelaşi timp, să ne procupe ce se întâmplă cu pământul nostru, să nu renunţăm foarte uşor, de exemplu, la dreptul de preemţiune al statului, atunci când un teren agricol, din varii motive este scos la vânzare”, a declarat Klaus Iohannis la întrebarea jurnalistei ZF despre modificările pe care ar dori să le aducă legii vânzării terenului agricol.

Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, afirmă că datele privind cei „30%” provin din statistici neoficiale, pentru că statistici oficiale nu avem, în România fiind înscrise în cadastru doar circa 3 milioane de hectare din extravilan.