Vorbitorii de limbă germană vor rămâne printre cei mai căutaţi candidaţi din piaţa muncii

Autor: Mihaela Pascari 03.11.2016

Cele mai căutate limbi străine, dar şi cel mai bine plătite din piaţa muncii, sunt limbile nordice precum olandeză, suedeză, norvegiană sau daneză, însă în ultimii ani limba germană a început să câştige teren, având în vedere că Germania este unul dintre principalii parteneri comerciali ai României, a spus Irina Rahmanov, traducător şi fondator în cadrul Academiei de Traduceri.

„Cererea şi trendul ascendent sau descendent vor fi dictate de piaţă, care este influenţată de relaţiile economice, politice şi comerciale. Piaţa dictează cererea, iar oferta se adaptează mereu celor două. Creşterea în acest moment este pe germană. Germania fiind o mare putere, care produce şi exportă un volum mare de tehnologie de înaltă calitate, iar România este unul dintre importatori. Mersul economiei germane este fundamental pentru România“, a explicat pentru ZF Irina Rahmanov.

Germania, Italia, Franţa şi Ungaria sunt cei mai importanţi parteneri comerciali ai României. Spre exemplu, 88% din importurile de bunuri din România, în valoare de 55,5 mld. euro, sunt aduse din 20 de ţări. Iar România a exportat anul trecut bunuri în valoare de 10,8 mld. euro doar în Germania, potrivit datelor ZF.