Consilierii guvernului german cer reforme structurale în Germania şi în zona euro. „La noi întotdeauna este vremea reformelor. Cred că guvernul federal simte şi crede că introduce permanent reforme”

Autor: Bogdan Cojocaru 02.11.2016

Din când în când, din economia germană, principala piaţă a exportatorilor români, vin veşti rele. Ultima priveşte vânzările de retail, care în septembrie au înregistrat cea mai mare scădere din ultimii doi ani.

Unii analişti spun că acest pi­caj, la care se adaugă dete­rio­rarea uşoară a încrederii con­su­ma­torilor, ero­dează speranţele că avansul economiei va fi sprijinit în continuare de consumul privat.

Astfel de veşti rele par să-i fi pus pe gânduri pe consilierii economici ai guvernului de la Berlin, care au avertizat că în actuala perioadă legislativă executivul condus de cancelarul Angela Merkel nu a implementat destule reforme pentru a pregăti ţara pentru provocările pe care le are în faţă. Experţii, cunoscuţi drept “cei cinci înţelepţi”, se aşteaptă ca economia Germaniei să crească cu 1,9% anul acesta, o proiecţie mai optimistă decât cea anterioară - o creştere a PIB de 1,5%. Însă experţii şi-au diminuat estimarea pentru anul viitor de la 1,6% la 1,3%, în ton cu reducerea generală a optimismului în ceea ce priveşte evoluţia marilor economii ale lumii.

Guvernul prognozează pentru anul viitor o creştere economică de 1,4%. Într-o analiză pre­zen­tată ieri, Con­siliul Exper­ţilor Economici a ex­plicat că gu­ver­nul de coa­liţie nu a reuşit să valo­­rifice cli­matul eco­­nomic po­zi­tiv din Ger­mania şi con­­­diţiile ex­cep­­­ţio­nale de pe piaţa muncii, scrie Deutsche Welle. Rata de angajare aflată la un nivel record, creşterea salariilor reale şi costurile foarte mici ale creditării au dat un boost puterii de cum­părare a nemţilor, fă­când din consum prin­ci­palul motor de creştere econo­mică, în locul expor­turilor, notează Reuters.

Economiştii cred că votul britanicilor de a pă­răsi UE va avea doar efecte pe termen scurt “moderate” asu­pra economiei.

Experţii – patru bărbaţi şi o femeie - spun că Merkel ar fi trebuit să lanseze o ofensivă a reformelor şi că puţinele schimbări pe  care guvernul le-a făcut s-ar putea dovedi chiar vătămătoare pentru economia de piaţă liberă.

Consilierii au menţionat introducerea salariului minim în toate sectoarele economiei şi cele câteva schimbări prudente făcute în sistemul de pensii. Ei au subliniat că este important să se renunţe la toate creşterile de taxe “ascunse” şi nejustificate şi să se revină asupra chestiunii vârstei de pensionare luând în considerare că speranţa de viaţă este mult mai mare acum.

Merkel a respins criticile consilierilor. “La noi întotdeauna este vremea reformelor. Cred că guvernul federal simte şi crede că introduce permanent reforme”, a spus cancelarul.

Orice critică la adresa guvernului de coaliţie poate pune probleme partidelor aflate la guvernare în condiţiile în care pentru toamna anului viitor sunt programate alegeri federale, iar popularitatea formaţiunilor antisistem creşte.

Consiliul de experţi şi-a îndreptat ţinta criticilor şi spre Banca Centrală Europeană, cerând instituţiei să renunţe sau cel puţin să reducă amploarea programului său de achiziţii de obligaţiuni. Consilierii au acceptat că politica ultrarelaxată a băncii centrale a zonei euro a ajutat iniţial economia regiunii să avanseze.

“Însă amploarea actuală a programului nu se mai justifică”, având în vedere recuperarea constantă a multora dintre economiile zonei euro, au explicat consilierii.

Majoritatea membrilor consiliului s-au opus ideii de a introduce măsuri pentru reglementarea mai strictă a achiziţiilor făcute de China în Europa. Ei au asigurat că sunt conştienţi că investitorii germani nu au acces la piaţa din China, dar au explicat că şi deschiderea într-o singură parte pentru investiţii directe străine poate avea rezultate bune în ceea ce priveşte îmbunătăţirea productivităţii şi creşterea salariilor. Experţii nu împărtăşesc temerile răspândite în societate că prin cumpărarea companiilor nemţeşti investitorii urmăresc know-how tehnologic şi proprieatea intellctuală ale acelor companii.

Ei recomandă ca UE să încheie acordurile de comerţ liber cu SUA şi ca libertăţile fundamentale asigurate de UE - libera circulaţie a persoanelor, libera circulaţie a mărfurilor, libera circulaţie a serviciilor şi libera circulaţie a capitalurilor – să nu fie restricţionate. Ce au vrut consilierii să spună este că nu trebuie permis ca Marea Britanie să impună restricţii serioase imigraţiei din UE în timp ce această ţară continuă să primească beneficiile care derivă din calitatea de membru al UE.

bogdan.cojocaru@zf.ro