ZF Live. Liviu Drăgan, TotalSoft: Am dat pentru un om de vânzări în Austria mai puţin decât în România. Directorul general al TotalSoft afirmă că în prezent în România există o criză de specialişti în IT

Autori: Roxana Rosu , Ioana Nita 06.11.2016

TotalSoft, una dintre cele mai mari firme de soft­ware din România, cu afa­ceri de peste 21 de mi­lioa­ne de euro anul tre­cut, se află în prezent în plină dez­voltare pe plan internaţional, iar pen­tru a putea susţine extinderea agresivă pe pieţele externe are nevoie de oa­meni specializaţi în vânzări în do­meniul IT.

Compania a fost preluată recent de grupul turc Logo, deţinut de fondul de investiţii Mediterra.

„Nu va fi o schimbare majoră. Nu va fi o fuziune la nivel de conducere. Am ajuns la un palier care ne permite să continuăm mai agresiv ca până acum“, a declarat la ZF Live Liviu Drăgan, directorul general al TotalSoft.

Decizia de a intra sub umbrela unui investitor strategic a fost influen­ţa­tă şi de dificultăţile întâmpinate de pro­ducătorul român de soft în pro­cesul de recrutare, companiile locale de IT având mari pro­ble­me în a găsi numărul dorit de oameni. De exemplu, în acest an TotalSoft a angajat circa 70 de oameni, cu tot cu internii, mult sub nivelul necesar.

„Ca să creştem, trebuie să angajăm oa­­meni, dar nu se găsesc pe piaţă. Po­ten­ţialul internaţional pentru noi este fabulos acum. Avem un contract cu Deutsche Leasing pentru 25 de ţări şi cu Volvo Financial pentru 35 de ţări. Săptă­mâna viitoare vom semna un pro­iect asemănător cu Daimler Merce­des. Nevoia de resurse e uriaşă, iar pentru următoarele proiecte avem nevoie de parteneri.“

În opinia lui Drăgan, e o situaţie dra­ma­tică în IT-ul românesc, procesul de recrutare fiind foarte complicat, ceea ce frânează şi dezvoltarea economică a ţării. El povesteşte experienţa pe care a avut-o la sucursala de la Viena, unde pentru o poziţie în departamentul de vânzări au primit 120 de cereri. „Am făcut la fel în România şi au depus şase oameni şi mi-a fost greu să selectez din ei.“

În această situaţie, TotalSoft a angajat oameni de vânzări din Austria, care au cerut salarii mai mici decât cei din România. „E o situaţie greu de ima­ginat acum câţiva ani.“

În plus, managerul consideră că autorităţile locale, pornind de la pri­mul ministru, ar trebui să se preocupe să dubleze numărul de specialişti ro­mâni în IT, de la 100-120.000 în pre­zent la 300.000.

Ca urmare a competiţiei, salariul unui director de vânzări în domeniul IT, într-o companie cu afaceri de peste 20 mil. euro, poate ajunge la 5.500 euro net/lună fără bonusuri, iar cu tot cu bonusuri până la peste 7.000-8.000 euro net/lună.

ioana.nita@zf.ro