Video ZF Live. Marius Mitroi, RiSe şi Andreea Pătroiu, TalentBrowse: Hub-urile sunt cea mai bună soluţie pentru cei care vor un start-up

Autor: Greta Bogdan 07.11.2016
Hub-urile sunt cea mai bună soluţie pentru tinerii care vor să pună pe picioare propriile businessuri, fiind un mediu motivant pentru multe start-up-uri din România, au spus Marius Mitroi, fondatorul RiSe şi Andreea Pătroiu de la TalentBrowse, invitaţi la ZF Live.
 
„Mediul antreprenorial s-a dezvoltat foarte mult în România în ultimii ani, iar acum există de la investitori locali la susţinere guvernamentală prin facilităţi fiscale sau granturi şi alte lucruri care nu existau acum câţiva ani“, a declarat Marius Mitroi, fondatorul RiSe, un start-up care livrează o soluţie de avertizare pentru conducătorii de motociclete.
 
RiSe este un produs care le poate salva viaţa motocicliştilor, potrivit tânărului antreprenor. „Are două funcţii de bază. Prima este aceea de a notifica autorităţile cu privire la localizarea şi profilul motociclistului atunci când ai un accident, iar a doua este o funcţie de alarmă inteligentă care te ţine tot timpul conectat cu motocicleta ta.“ 
 
Device-ul se montează pe motocicletă şi înregistrează date despre poziţia acesteia, iar în cazul unui accident trimite automat un mesaj către autorităţi cu locul în care se află motociclistul, dar şi cu informaţiile sale de profil. „Pe lângă asta, livrăm şi o parte de analytics prin care colectăm informaţii despre traseu, viteza cu care ai mers sau dacă te-ai înclinat pe traseu..
 
Dispozitivul se adresează persoanelor interesate de inovaţie, cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, care folosesc informaţiile şi pentru a le împărtăşi prietenilor pe reţelele de socializare, spune Marius Mitroi. „Este un start-up care pro­duce elemente pe «internet of things». Eşti tot timpul conec­tat la internet cu motocicleta.“
 
De cealaltă parte, Andreea Pătroiu, fondatoarea TalentBrowse, o platformă de agregare care conectează angajatorii cu talentele disponibile de pe piaţă, spune că după ce a avut propria companie de recrutare IT s-a gândit să vină pe piaţă cu o soluţie pentru companiile IT. „Talent Browse le propune companiilor din acest domeniu candidaţi pentru interviu, validaţi deja de recruterii de la agenţiile specializate. Practic, pe TalentBrowse găseşti o bază de date cu aceşti candidaţi“, spune Andreea Pătroiu. Spre deosebire de celelalte platforme, adaugă aceasta, can­­didaţii înscrişi în această bază de date sunt dispuşi să pri­meas­că propuneri de angajare, iar rata de răspuns pozitiv este mare.
 
TalentBrowse colaborează deja cu 28 de agenţii de recrutare, dar şi cu un număr mare de freelanceri, iar pentru următoarea perioadă intenţionează să îşi extindă colaborările.
 
„Recruterii specializaţi publică pe TalentBrowse candidaţii cu care vorbesc în fiecare zi cu acceptul lor, iar noi îi distribuim către angajatorii care au nevoie de competenţele respective“.
 
Profitul firmei vine din tarifele de recrutare achitate de fiecare angajator. „Pe alte platforme este nevoie ca angajatorii să caute singuri angajaţi şi pierd foarte mult timp ca să ajungă la cei care vor să stea de vorbă cu ei. IT-iştii nu sunt interesaţi de oferte, pentru că se simt deja agasaţi de numărul mare de propuneri“. În schimb, explică ea, cei care ajung pe platforma TalentBrowse ştiu existenţa acestui proces organizat şi sunt deschişi să primească propuneri. „De cele mai multe ori procesele de recrutare se finalizează cu o angajare. Acum avem 102 candidaţi activi, mâine s-ar putea să avem 107, pentru că este o bază dinamică. Ne dorim ca pe lângă piaţa din România să intrăm şi pe pieţele internaţionale“. Ea a mai menţionat că zilnic există tranzacţii pe platformă, CV-uri publicate  şi angajatori care cer interviuri cu candidaţii respectivi. Din aprilie şi până în prezent pe platformă s-au înregistrat peste 200 de astfel de cereri.
 
Marius Mitroi este inginer, iar în prezent lucrează mai mult pe zona de business development. Andreea Pătroiu a absolvit Academia de Studii Economice, lucrând în trecut şi cu elevi de liceu de la care s-a inspirat, povesteşte ea.
 
Cei doi tineri antreprenori sunt optimişti în ceea ce priveşte evoluţia pieţei pe care o văd din ce în ce mai ofertantă pentru generaţiile care vin din spate cu idei noi de business.