ZF Antreprenorii României: „Capitalul privat românesc - o şansă pentru dezvoltarea economică a României“. Antreprenorii din nord-vest: Ţinem cu dinţii de forţa de muncă pentru că dacă o pierdem nu mai găsim alta

Autor: Mădălina Dediu Panaete 04.11.2016

Antreprenorii din Maramureş, Sălaj şi Satu Mare spun că au nevoie de o infrastructură dezvoltată pentru a-şi putea dezvolta businessurile şi pentru a aduce angajaţi în companii de la distanţe mari, având în vedere că se pune tot mai mult problema atragerii de oameni din alte zone din cauza lipsei de forţă de muncă.



„Încercăm să ţinem forţa de muncă pe care o avem în com­panie pentru că dacă o pier­dem nu mai găsim alta. Am încercat să aducem oameni din alte ţări, dar nu a mers“, a spus Gabriel Răducu Pop, preşedinte al Antre­prizei Montaj-Instalaţii din Mara­mureş, companie activă în construcţii şi lucrări de instalaţii.

El a fost prezent în cadrul con­fe­rinţei „Capitalul privat românesc - o şansă pentru dezvoltarea economică a Ro­mâniei“, organizată de ZF împreună cu Banca Transilvania. În cadrul conferinţei, în care au fost prezenţi peste 200 de antreprenori, bancheri şi mana­geri s-au discutat problemele şi opor­tunităţile de creştere ale capitalului autohton în judeţele Maramureş, Satu Mare şi Sălaj. Aceasta este a do­uă­s­pre­zecea oprire a proiectului ZF An­tre­pre­norii României, după Timişoara, Sibiu, Piteşti, Braşov, Iaşi, Craiova, Alba Iulia, Constanţa, Cluj-Napoca, Oradea şi Galaţi. Iniţiativa ZF va continua la Bu­cureşti (18 noiembrie).

Dezvoltarea companiilor româneşti din zona de nord-vest, dar şi investiţiile importante ale companiilor multina­ţionale în diverse ramuri economice pun tot mai multă presiune pe găsirea de forţă de lucru calificată. Antre­pre­norii se gândesc să atragă angajaţi din alte zone ale României, dar şi din ţări pre­cum Ungaria sau Republica Moldo­va pentru ca businessurile pe care le conduc să nu fie afectate de lipsa de personal. „Dacă am avea o autostradă, am ajunge mult mai repede cu produsele în străinătate şi am putea aduce şi forţă de muncă mai uşor din alte zone. Oamenii ar veni mult mai uşor la muncă pe o autostradă, ar avea alt confort“, a afirmat Ioan Iacob-Floria, deputy CEO şi director financiar (CFO) al producătorului de mobilă Aramis Invest din Maramureş, care livrează cea mai mare parte din produsele realizate către retailerul suedez IKEA.  Com­pania are 3.800 de angajaţi şi are nevoie în continuare de personal.

Migrarea forţei de muncă, lipsa şcolilor profesionale, dar şi numărul redus de tineri care vor să lucreze în producţie sunt motive pentru care în următorii ani principala preocupare a companiilor din România, în special din vestul ţării şi din Bucureşti, va fi găsirea de forţă de muncă.

 „Din punct de vedere cantitativ şi al pregătirii profesionale, forţa de muncă lipseşte. Şcolile profesionale nu şi-au adaptat din păcate profilurile la nevoile economice zonale şi acest lucru este atât de evident încât ajungem să luăm oameni pe care îi calificăm intern, cu costuri semnificative. Şi atunci când poţi să valorifici deprinderile lor pleacă poate pe acelaşi profil în Anglia“, a afirmat Ioan Filip,  acţionar şi preşedinte al consiliului de admi­nistraţie al Taparo, un grup activ în producţia de mobilă cu 1.700 de angajaţi. Creşterea businessului jucă­torilor din industria mobilei din regiune, care livrează peste 80-90% din producţie la export, aduce cu sine şi noi investiţii şi automat noi locuri de muncă, astfel că presiunea pe găsirea de forţă de muncă este tot mai mare. Însă, lipsa forţei de muncă nu se simte doar în domeniul mobilei şi construcţiilor, ci şi în domenii precum agricultură sau industrie.

„Forţa de muncă este una dintre problemele cu care ne confruntăm. Nu există nicio legătură între învăţământ şi industrie. Creşterea productivităţii se poate realiza numai prin creşterea tehnologizării ramurii în care lucrăm“, a  spus Vasile Prodan, director general al Mecanica Sighet din Maramureş, pro­ducător de piuliţe şi şuruburi. Antreprenorii consideră că un alt motiv pentru care găsesc tot mai greu oameni calificaţi este şi faptul că tinerii termină facultăţile fără a face practică în companii şi a învăţa realitatea din business.

„Avem probleme cu forţa de muncă, nu există şcoli profesionale. Universităţile creează absolvenţi care nu fac o zi de practică. Şi atunci când vin la noi să-i angajăm şi începem să discutăm cu ei primul lucru de care ne întreabă este ce salariu le oferim, dacă pot lucra opt ore, iar asta în agricultură nu se poate, şi dacă le dăm maşină şi laptop. Şi eu am o singură întrebare pentru ei: tu ce ştii să faci? Şi ei răspund: nimic, dar vreau să încerc“, a declarat Cristian Moldovan, proprietarul Promat Comimpex din Satu Mare, companie activă în producţia şi comerţul cu cereale.

 Alte probleme subliniate de antreprenorii din regiune sunt legislaţia fiscală instabilă şi impredictibilă, dar şi lipsa aplicării „la sânge“ a legilor.

„Avem nevoie de o legislaţie fiscală stabilă. Nu putem vorbi de predictibilitate pe 5-10 ani, poate 3-5 ani maxim având în vedere ce se întâmplă la nivel european. Avem nevoie de susţinere guvernamentală clară, cu predilecţie pentru modernizarea de concernuri de fabricaţie. În cazul proiectelor europene în criteriile de eligibilitate mă judecă pe mine, care fac producţie, la fel ca pe cel care mută o ţeavă din Cluj la Turda. Şi ajunge în final să aibă un procentaj de eligibilitate mai mare pentru că are o cifră de afaceri mai mare decât mine. Valoarea adăugată ţine statul român“, este de părere Vasile Pop – Pădureanu- preşedinte al grupul de firme Universal din judeţul Sălaj. Compania este activă în domenii precum producţia de lenjerie, de alimente, dar şi imobiliare.

 

Antreprenori, nu vă finanţaţi investiţiile din capitalul de lucru

Economiştii recomandă antreprenorilor să repete greşeala „clasică“ a oamenilor de afaceri români, adică să nu realizeze investiţii finanţate din capitalul de lucru. Datele Băncii Naţionale a României relevă faptul că ponderea companiilor care fac această greşeală a crescut de peste patru ori în ultimii 20 de ani.

„Calitatea spiritului antreprenorial are în continuare spaţiu de îmbunătăţire semnificativ, iar acest lucru este susţinut de existenţa sistematică la nivelul sectorului de companii nefinanciare ale unor situaţii pe care noi le numim atipice. Prima categorie în această situaţie ar fi firmele cu capitalul proprii negative. Ponderea acestor companii în total a fost de circa 44% anul trecut, iar aceasta este în creştere seminificativă faţă de situaţia din anul 1994, când aveam 9,7% firme cu capitalul negative“, a declarat Florin Dragu, economist principal în cadrul direcţiei de stabilitate financiară din BNR.

Şi Andrei Dudoiu recomandă antreprenorilor să aleagă alte alternative de finanţare a investiţiilor, aşa cum este exemplul creditelor bancare.

„Cea mai mare greşeală pe care o pot face companiile este să îşi finanţeze investiţiile din capitalul de lucru. Practic, investesc pe termen lung dintr-un capital pe termen scurt. Astfel, intervine decapitalizarea companiilor şi acestea ajung în zona gri a economiei. Antreprenori, sfatul meu este să nu repetaţi aceste greşeli“, recomandă Andrei Dudoiu.

Ce au spus invitaţii prezenţi la conferinţa ZF

 

Andrei Dudoiu, director general adjunct, Banca Transilvania

 

Vasile Prodan, director general, Mecanica Sighet, jud. Maramureş (producător de piuliţe, şuruburi etc.)

 

Ioan Iacob-Floria, deputy CEO & CFO, Aramis Invest, jud. Maramureş (producător de mobilă)

 

Cristian Moldovan, acţionar Promat Comimpex, jud. Satu Mare (producţie şi comerţ cu cereale)

 

Gabriel Răducu Pop, preşedinte CA, Antrepriza Montaj Instalaţii, jud. Maramureş (construcţii şi lucrări de instalaţii)

 

Ioan Filip, acţionar şi presedinte al CA, Taparo, jud. Maramureş (producător de mobilă)

 

Vasile Pop – Pădureanu, preşedinte, grupul de firme Universal, jud. Sălaj (industrie uşoară, industrie alimentară, imobiliare)

 

Florin Dragu, economist principal în cadrul Direcţiei de stabilitate financiară din BNR