Noi necazuri au dat peste băncile germane

Autor: Catalina Apostoiu 04.11.2016
O serie de noi reglementări adoptate de Germania în domeniul creditării ipotecare sunt dur criticate pe motivul că acestea sufocă fluxul de noi credite pentru locuinţe în cea mai mare economie a Europei şi reprezintă o reacţie exagerată la criza financiară din 2008-2009, relatează MarketWatch.
 
Legislatorii spun că directiva UE în domeniul creditării ipotecare este menită să-i protejeze pe consumatori. Totuşi, Berlinul ar putea face unele modifică în urma datelor ce indică un declin pronunţat al creditelor ipotecare de când directiva a fost transpusă în legislaţie în Germania în luna martie. Autorităţile europene au adoptat noile reglementări în februarie 2014, iar Germania a avut drept dată limită luna martie a acestui an pentru transpunerea acestora în legislaţie naţională.
 
Noile reglementări impun documentaţie inutilă şi-i sperie pe cei care ar dori să contracteze un credit ipotecar, potrivit lui Christian Sewing, membru al boardului Deutsche Bank.
 
O protecţie sporită a consumatorilor prin reglementarea pieţelor ipotecare europene “este extrem de necesară” pentru combaterea exceselor care au dus la criză, a declarat la rândul său Sven Giegold, membru al Parlamentului European din partea partidului ecologist german.
 
Directiva spune că băncile nu ar trebui să-şi bazeze decizia de a acorda un credit ipotecar pe viitoare presupuse creşteri ale valorii proprietăţii. Regulile mai stricte survin în contextul unei cereri solide pentru locuinţe în Germania şi unor performanţe financiare fragile în rândul băncilor germane.
 
Date recente ale asociaţiei imobiliare germane IVD arată că preţurile locurinţelor standard sunt cu aproximativ 6% mai mari la sfârşitul trimestrului trei ale acestui an decât cu un an în urmă. Salariile germane sunt de asemenea în creştere, iar graţie dobânzilor extrem de scăzute creditele sunt considerabil mai ieftine, potrivit IVD.
 
Pentru băncile germane, creditele ipotecare reprezintă o sursă importantă de venituri. Acestea au nevoie de astfel de credite pentru că dobânzile scăzute şi competiţia dură de pe piaţa extrem de aglomerată a serviciilor financiare pun presiune asupra profiturilor.
 
Creditele ipotecare acordate de băncile germane de economii au înregistrat o scădere de 10% în primele opt luni ale acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Creditarea ipotecară a scăzut cu 13% în termeni anuali în aprilie, luna de după intrarea în vigoare a noilor reglementări, relevă datele Bundesbank.
 
Ralph Henger, expert imobiliar la Institutul Cologne pentru Cercetare Economică, spune că legislaţia nu ameninţă creditarea ipotecară şi că temperarea avansului pieţei imobiliare germane ar putea preîntâmpina o supraîndatorare a debitorilor cu o situaţie financiară precară.
 
Criticii noii legislaţii spun însă că directiva UE şi legislaţia germană reprezintă reacţii exagerate faţă de excesele care au precedat criza financiară din 2008.
 
Standardele de creditare din Germania sunt mai stricte decât în SUA sau Marea Britanie, iar ţara nu a suferit declinul dramatic al preţurilor locuinţelor înregistrat de Spania, Irlanda, Marea Britanie sau SUA cu aproape 10 ani în urmă.
 
Băncile spun că legislaţia privitoare la creditare se concentrează în mod excesiv asupra capacităţii debitorilor de a-şi rambursa creditele.
 
Băncile spun că Germania a aplicat directiva UE mai strict decât se intenţionase, însă un purtător de cuvânt al ministerului german de justiţie a negat acest lucru. Acesta a adăugat că băncilor li se permite sa ia în considerare o creştere a valorii unei proprietăţI atâtat imp cât acesta nu este factorul principal în aprobarea unui credit.
 
Băncile germane fac acum presiuni asupra parlamentului să revizuiască legislaţia germană.