Italia, spaima investitorilor: Monte Paschi este un „dezastru“ care apasă pe băncile italiene

Autor: Bogdan Cojocaru 04.11.2016

Pentru Italia, un necaz nu vine niciodată singur. Seismele devastatoare sunt însoţite de veşti rele despre cele mai delicate probleme ale ţării: piaţa muncii, apartenenţa la zona euro, băncile şi scena politică.

Rata şomajului din Italia a crescut neaşteptat în septembrie, la 11,7% de la 11,5%, di­strugând tot progresul făcut începând cu fe­bruarie 2016, scrie Financial Times. Schim­barea de traiectorie ar trebui să-l îngrijoreze pe pre­mierul Mateo Renzi, care şi-a pus în pericol ca­riera politică printr-un referendum pentru re­forme constituţionale programat pentru de­cem­brie. Creşterea ratei şomajului reflectă, printre altele, numărul mai mare de persoane care-şi caută loc de muncă. Cei care nu-şi găsesc de lucru îşi pot manifesta cu uşurinţă nemul­ţu­mirea la referendum. Renzi, un politician în vârstă de 41 de ani şi fost primar al Florenţei, a ameninţat că demisionează dacă pierde votul.

Nemulţumiţi sunt şi investitorii. În timp ce plăcile tectonice pe care stă Italia se zguduiau, gru­pul de cercetare Sentix a anunţat că acest stat a luat locul Greciei devenind ţara cu cea mai mare probabilitate de a părăsi zona euro în urmă­toarele 12 luni, notează Reuters. Un son­daj efectuat de Sentix la care au participat peste 1.000 de investitori arată că pentru Italia probabilitatea de a ieşi din uniunea monetară este de 9,9%, faţă de 8,5% pentru Grecia. Firma efectuează astfel de sondaje din iunie 2012 şi aceasta este prima dată când statul ita­lian ia faţa Greciei. Totuşi, în 2012 proba­bi­li­ta­tea pentru Grecia era de 70%.

În urmă cu câteva zile agenţia de evaluare fi­nanciară Fitch a modificat la „negativă“ pers­pec­tiva ratingurilor băncilor italiene Intesa San­paolo, Credito Emiliano, Mediobanca şi Banca Na­zionale del Lavoro pentru a reflecta schim­ba­rea de pe 21 octombrie a perspectivei cali­fi­ca­tivului suveran. Această decizie readuce în atenţie incertitudinile şi slăbiciunile siste­mului bancar italian.

Săptămâna aceasta bancherul italian Corrado Passera, fost ministru al industriei, şi-a retras planul de salvare pentru Banca Monte dei Paschi di Siena, acuzând instituţia că îi pune beţe în roate şi că ignoră interesele pro­priilor acţionari. Monte dei Paschi este cea mai slabă dintre marile bănci italiene, iar retragerea lui Passera o lasă legată de un plan proiectat şi susţinut de banca americană de in­vestiţii JP Morgan, care propune vânzarea unor credite neperformante de 28 de miliarde de euro şi strângerea a cinci miliarde de euro în capital nou.

„Noi am venit cu o propunere serioasă de a reface şi relansa banca, rolul principal avându-l actualii acţionari. Ni s-au refuzat condiţiile minime pentru a pune planul în aplicare“, a explicat bancherul.

Monte dei Paschi a spus că propunerile lui Passera erau incompatibile cu datoria băncii de a garanta pentru toţi investitorii şanse egale.

Analiştii cred că banca, cu o istorie de 544 de ani, se va chinui să convingă investitorii să-i sprijine a treia recapitalizare în tot atâţia ani. In­certitudinile politice îi acutizează problema. Monte dei Paschi vrea să strângă cele cinci miliarde de euro până la sfârşitul lunii de­cem­brie, o ţintă ambiţioasă având în vedere că pe 4 decembrie are loc referendumul consti­tu­ţional. Iar în jurul acestui vot se creează multă vâlvă. O parte din presa locală specu­lează că opinia publică este influenţată de poli­ticieni şi media alternativă sponsorizată de Rusia. Re­for­ma pe care o vrea Renzi urmăreşte redu­cerea atribu­ţiilor senatului şi puteri mai mari pentru camera inferioară a Parlamentului.

Ziarul Corriere della Sera a aflat că guvernul analizează un plan de urgenţă pentru cazul în care banca nu reuşeşte să atragă sufi­cienţi bani. Guvernul ar lua în considerare ga­ranţii de stat pentru strângerea de capital şi con­vertirea obligatorie a obligaţiunilor în acţiuni în ceea ce priveşte investitorii instituţionali. O astfel de schemă are nevoie de aprobarea Uniunii Europene.

David Herro, ofiţer de investiţii la Harris Associates, a explicat pentru Bloomberg că Monte Paschi este un „dezastru“ care pune presiuni pe băncile italiene.