BNR: Rata inflaţiei va rămâne negativă până în decembrie

Autor: Mediafax 04.11.2016

„Scenariul de bază al prognozei reconfirmă rămânerea ratei anuale prognozate a inflaţiei în teritoriu negativ până în decembrie 2016. De asemenea, se reconfirmă profilul ascendent pe care traiectoria acesteia îl capătă la începutul anului 2017”, se arată într-un comunicat al BNR care anunţă adoptarea unui nou Raport asupra inflaţiei.

Rata anuală a inflaţiei „este aşteptată să revină în interiorul intervalului de variaţie al ţintei la mijlocul anului viitor şi să se plaseze la finele orizontului proiecţiei în jumătatea superioară a acestui interval”. Această traiectorie „reflectă atât epuizarea efectelor tranzitorii ale reducerilor cotei standard a TVA şi disiparea influenţelor şocurilor dezinflaţioniste globale, cât şi presiunile inflaţioniste exercitate de deschiderea graduală a excedentului de cerere agregată şi de costurile salariale unitare”, menţionează banca centrală.

Potrivit BNR, rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna septembrie 2016 la -0,6%, „uşor sub nivelul prognozat”, după ce în luna august ajunsese la -0,2%. „Evoluţia s-a datorat declinului preţurilor volatile ale alimentelor. Rata anuală a inflaţiei CORE2 ajustată a rămas la 0,5%. În absenţa efectelor tranzitorii ale tăierii cotei standard a TVA, rata anuală a inflaţiei ar fi atins în septembrie 2016 nivelul de 0,8%”, estimează banca centrală.

Rata medie anuală a inflaţiei a crescut în septembrie 2016 la 1,7% (de la 2,0% în iunie 2016), iar cea calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum a urcat la -1,3% (de la -1,7% în iunie 2016).

BNR mai menţionează că riscurile şi incertitudinile asociate perspectivei inflaţiei provin atât din mediul intern, cât şi din cel extern. „Pe plan intern, acestea au ca principală sursă configuraţia bugetului pentru anul 2017. Riscurile induse de mediul extern sunt generate, în principal, de incertitudinile persistente legate de creşterea economică globală şi de redresarea economică a zonei euro, în contextul trenării revigorării economiilor emergente majore, al problemelor din sistemul bancar european şi al rezultatului referendumului din Marea Britanie”.

Pe baza datelor disponibile în prezent şi în contextul acestor incertitudini sporite, Consiliul de Administraţie al BNR a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an, continuarea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Noul Raport trimestrial asupra inflaţiei va fi prezentat publicului într-o conferinţă de presă organizată în data de 10 noiembrie 2016. Minuta deliberărilor privind adoptarea deciziei de politică monetară în cadrul şedinţei de astăzi va fi publicată pe website-ul BNR în data de 11 noiembrie 2016, la ora 15.00. Conform calendarului anunţat, următoarea şedinţă CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 6 ianuarie 2017.