Una dintre cele mai mari probleme ale oamenilor de afaceri români: lipsa forţei de muncă. ”Nu există nicio legătură între învăţământ şi industrie. Universităţile creează absolvenţi care nu fac o zi de practică. Primul lucru de care ne întreabă este ce salariu le oferim, dacă pot lucra opt ore şi dacă le dăm maşină şi laptop"

Ziarul Financiar 06.11.2016

Antreprenorii din Maramureş, Sălaj şi Satu Mare spun că au nevoie de o infrastructură dezvoltată pentru a-şi putea dezvolta businessurile şi pentru a aduce angajaţi în companii de la distanţe mari, având în vedere că se pune tot mai mult problema atragerii de oameni din alte zone din cauza lipsei de forţă de muncă.



„Forţa de muncă este una dintre problemele cu care ne confruntăm. Nu există nicio legătură între învăţământ şi industrie. Creşterea productivităţii se poate realiza numai prin creşterea tehnologizării ramurii în care lucrăm“, a  spus Vasile Prodan, director general al Mecanica Sighet din Maramureş, pro­ducător de piuliţe şi şuruburi. Antreprenorii consideră că un alt motiv pentru care găsesc tot mai greu oameni calificaţi este şi faptul că tinerii termină facultăţile fără a face practică în companii şi a învăţa realitatea din business.

„Avem probleme cu forţa de muncă, nu există şcoli profesionale. Universităţile creează absolvenţi care nu fac o zi de practică. Şi atunci când vin la noi să-i angajăm şi începem să discutăm cu ei primul lucru de care ne întreabă este ce salariu le oferim, dacă pot lucra opt ore, iar asta în agricultură nu se poate, şi dacă le dăm maşină şi laptop. Şi eu am o singură întrebare pentru ei: tu ce ştii să faci? Şi ei răspund: nimic, dar vreau să încerc“, a declarat Cristian Moldovan, proprietarul Promat Comimpex din Satu Mare, companie activă în producţia şi comerţul cu cereale.

 Alte probleme subliniate de antreprenorii din regiune sunt legislaţia fiscală instabilă şi impredictibilă, dar şi lipsa aplicării „la sânge“ a legilor.

„Avem nevoie de o legislaţie fiscală stabilă. Nu putem vorbi de predictibilitate pe 5-10 ani, poate 3-5 ani maxim având în vedere ce se întâmplă la nivel european. Avem nevoie de susţinere guvernamentală clară, cu predilecţie pentru modernizarea de concernuri de fabricaţie. În cazul proiectelor europene în criteriile de eligibilitate mă judecă pe mine, care fac producţie, la fel ca pe cel care mută o ţeavă din Cluj la Turda. Şi ajunge în final să aibă un procentaj de eligibilitate mai mare pentru că are o cifră de afaceri mai mare decât mine. Valoarea adăugată ţine statul român“, este de părere Vasile Pop – Pădureanu- preşedinte al grupul de firme Universal din judeţul Sălaj. Compania este activă în domenii precum producţia de lenjerie, de alimente, dar şi imobiliare.