O victorie a lui Trump în SUA ar prăbuşi dolarul în primele 24 de ore. ”Pieţele nu sunt pregătite să câştige Trump”

Autor: Ştefan Stan 07.11.2016

Creşterea puternică a dolarului după ce FBI a retras acuzaţiile împotriva lui Hillary a trimis moneda americană aproape de nivelul la care analiştii estimează că ar ajunge dacă Democraţii vor câştiga alegerile de marţi, scrie Bloomberg.

Dolarul a crescut cu 1,4%, la 104,58 yeni, după ce FBI a anunţat că îşi menţine recomandarea ca Hillary Clinton să nu fie pusă sub acuzare. Analiştii estimează că la 24 de ore de la o eventuală victorie a lui Hillary Clinton, dolarul va avansa la 105,25 yeni, potrivit estimărilor analiştilor.

”Noi plecăm de la idea că dolarul se va întări în cazul unei victorii a lui Clinton, iar acest lucru se va vedea şi în şedinţa FED din decembrie”, a spus Robert Rennie, head of financial markets la Westpac Banking.

Reacţiile de luni ale dolarului sunt în oglindă cu fluctuaţiile care au venit după votul din iunie, în care britanicii au ales să iasă din Uniunea Europeană, şi care a trimis valutele la nivel global într-un record de volatilitate la maximul ultimelor patru ani.  

Avansul lui Hillary în faţa lui Trump s-a diminuat considerabil săptămâna trecută, potrivit sondajelor. Aceasta a pus o presiune puternică pe pieţele externe, pentru că Trump a promis renegocierea tratatelor comerciale dintre SUA şi statele partenere.

”Pieţele valutare nu sunt pregătite pentru o victorie a lui Trump, aşa că ar putea fi o panică în orele imediat următoare, care ar genera vânzarea masivă a dolarului şi cumpărarea monedelor sigure”, a spus Scott Petruska, consultant la Newton. El vede dolarul prăbuşindu-se la 99,50 yeni la 24 de ore de la o victorie a lui Trump.