China lansează un fond de 11 miliarde dolari pentru Europa Centrală şi de Est în domeniile infrastructurii, high-tech şi retail

Autor: Catalina Apostoiu 08.11.2016

China a creat un fond de investiţii de 10 mld. euro (11,15 mld. dolari) pentru finanţarea de proiecte în Europa Centrală şi de Est, anunţă Industrial and Commercial Bank of China.

Fondul China-Central Eastern Europe va fi administrat de Sino-CEE Financial Holdings, o companie fondată de către bancă la începutul acestui an, scrie Reuters. Fondul are ca obiectiv atragerea a 50 mld. euro pentru finanţarea de proiecte în sectoare cum ar fi cel al infrastruc­turii, producţiei high-tech şi bunurilor de larg consum, potrivit oficialilor băncii.

Deşi are drept ţintă Europa Centrală şi de Est, fondul ar putea fi extins la restul Europei şi la alte regiuni. Vehiculul de investiţii va fi susţinut de guvern, dar va opera sub principii de business şi va fi ghidat de piaţă. Europa Cen­tra­lă şi de Est este parte a Drumului modern al Mătăsii pe care şi-l construieşte China, autorităţile de la Beijing sperând să stabilească astfel noi pieţe de export pentru companiile chineze în condiţiile încetinirii economiei locale.

Potrivit ministrului adjunct al comerţului din China, Gao Yan, com­pa­niile chineze au investit deja peste 5 mld. dolari în ţările din regiunea ECE. C

Încercările Chinei de creştere a investiţiilor în Europa survin însă pe fondul eforturilor în creştere ale Germaniei de restricţionare a investiţiilor chineze în unele sectoare. China Life Insurance şi Fosun Group sunt de asemenea implicate în administrarea fondului.