(P) Piaţa pharma: Creştere de peste 20% a cifrei de afaceri la Pharmafarm şi Gedeon Richter Farmacia. Business-ul din România înregistrează cea mai mare creştere din cadrul Grupului Internaţional Gedeon Richter

Autor: PharmaFarm 10.11.2016

Divizia de distribuţie şi retail de medicamente a grupului Gedeon Richter în România, formată din distribuitorul Pharmafarm şi lanţul de farmacii Gedeon Richter Farmacia, a înregistrat în primele nouă luni ale anului vânzări de 129,9 milioane de euro, în creştere cu 20,4% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit ultimului raport financiar al grupului.

Companiile româneşti membre ale grupului Gedeon Richer, incluzând şi fabrica de medicamente din Târgu-Mureş, au înregistrat cea mai mare creştere la nivelul Grupului Internaţional: 17,7%, ajungând la o cifră de afaceri de 139,7 milioane de euro în primele nouă luni ale anului 2016.

Potrivit raportului, pentru perioada analizată din 2016, Grupul Internaţional Gedeon Richter a înregistrat vânzări de 909,6 milioane de euro, cu 1,6%  mai mult raportat la acelaşi interval de timp din 2015.

„Creşterea cifrei de afaceri a distribuitorului Pharmafarm în România vine în contextul în care preţurile medicamentelor au scăzut cu aproximativ 13-15% din iulie 2015, iar accesabilitatea medicamentelor a fost tot mai dificilă. Această creştere a Pharmafarm s-a realizat pe următoarele  segmente de distribuţie: retail, spitale şi lanţul  de farmacii Gedeon Richter Farmacia. Suntem optimişti că vom păstra această tendinţă şi în perioada următoare şi ne vom consolida si mai puternic poziţia pe piaţă”, a declarat Gabor Teleki, Directorul General al Pharmafarm.

Raportul financiar menţionează şi vânzările de medicamente din portofoliul propriu Gedeon Richter România, care au depăşit 22,5 milioane de euro în primele nouă luni ale anului, în creştere cu 8% faţă de aceeaşi perioadă din 2015. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate de Cavinton, Lunaldin, Fasconal şi Kalmopyrin. Produsele pentru sănătatea femeii au înregistrat şi ele o creştere de 3,9%, ajungând la vânzări de 5,3 milioane de euro pentru perioada analizată.

Înfiinţat în 1901, grupul Gedeon Richter este unul dintre cei mai importanţi producători de medicamente din Centrul şi Estul Europei şi deţine cel mai mare Centru de Cercetare şi Dezvoltare  din regiune, Centru în care activează peste o mie de specialişti. Este prezent în 45 de ţări cu cinci unităţi de producţie, 29 de reprezentanţe şi 38 de subsidiare comerciale, având peste 11.000 de angajaţi. În prezent, Gedeon Richter are peste 1.300 de angajaţi în ţara noastră şi dezvoltă o activitate integrată prin cele trei companiii: Gedeon Richter România - dezvoltare şi producţie de medicamente la fabrica din Târgu-Mureş, Pharmafarm – distribuţie cu peste 150 de furnizori direcţi şi Gedeon Richter Farmacia – retail prin reţeaua proprie formată din aproximativ 100 de farmacii.