Business internaţional: Bursele au îngheţat în istorica zi a alegerilor din cea mai puternică economie a lumii

Autor: Dan Grigore Ivan 09.11.2016
- 8 noiembrie: alegeri prezidenţiale în cea mai mare economie a lumii. Trump versus Clinton. 
- 14 decembrie: decizia de politica monetară a Fed, care ar putea aduce o nouă creştere a dobânzii de referinţă.


Una dintre cele mai importante zile electorale ale ultimilor ani de pe cea mai pu­ter­nică scenă economică a lumii cores­punde cu o stare generală de acal­mie pe burse, în condiţiile în care inves­ti­torii preferă să se poziţioneze în ex­pec­tativă până la anunţarea rezultatelor.

Principalele referinţe bursiere din lume nu s-au mişcat decisiv în nicio di­rec­ţie, după ce cu o zi înainte de ale­geri indicii bursieri americani au crescut cu peste 2%, la fel ca în ziua ce a pre­cedat cursa electorală din 1932, un alt punct de inflexiune în politica şi istoria ame­ricană. Atunci Franklin Roosevelt, pri­mul democrat care după 12 ani a reuşit să câştige bătălia pentru Casa Albă, a in­tro­dus programul New Deal, prin care a im­plementat o serie de poli­tici eco­no­mice ce au redresat în cele din urmă SUA şi lumea.

La fel ca atunci, economia mondială şi pieţele financiare vor fi modelate pu­ternic de politicile şi măsurile pe care le va aplica viitorul preşedinte american. Mai mult, gradul de permeabilitate a unor decizii la asemenea nivel este mai mare decât acum 80 de ani,  iar nivelul ri­dicat al contagiunii face ca impactul  să se simtă aproape instantaneu oriunde în lume.

Majoritatea sferelor investiţionale ale lumii sunt sceptice cu privire la pla­nurile şi tendinţele izolaţioniste pe care le emană miliardarul Donald Trump. Cele mai multe analize converg către aceeaşi concluzie: implementarea poli­ticilor candidatului republican, aşa cum le-a prezentat în timpul cursei elec­to­rale, vor afecta nivelul prosperităţii din întreaga lume, nu doar din SUA. Aşa­dar, o eventuală instalare a sa la Washington ar speria investitorii şi ar con­duce la migrare a capitalului către activele de refugiu, precum metalele preţioase sau yenul japonez.

O victorie a candidatului democrat Hillary Clinton ar pune capăt anxietăţii care a trenat pe pieţele financiare şi ar împinge în sus indicii bursieri. Cu toate acestea, Clinton îndeamnă la un regim de taxare mai drastic, ceea ce ar putea con­duce la o direcţionare a capitalului către instrumentele ale căror randa­mente sunt scutite de impozit, cum sunt, de exemplu, obligaţiunile municipale.

În acelaşi timp, o victorie a can­di­da­tului republican ar putea duce la o scă­dere imediată a randamentelor obli­ga­ţiu­nilor americane, determinată de vân­za­rea activelor riscante pentru a se orien­ta către zone de risc scăzut. Aceasta ar antrena o depreciere a cos­tu­lui de ca­pital, însă situaţia s-ar putea echi­libra în timp având în vedere sti­mu­la­rea fis­cală masivă pe care o pre­găteşte Trump.

De asemenea, pe piaţa mărfurilor, cotaţiile petrolului şi ale cărbunelui ar putea să se deprecieze ca urmare a unei victorii a lui Clinton, ţinând cont de su­portul puternic pe care îl oferă energiei regenerabile şi gazului natural.