Energia şi benzina, cu peste 10% mai ieftine în primele nouă luni. Petroliştii se diversifică pentru vânzări, concurenţa din energie creşte

Autor: Roxana Petrescu 10.11.2016

Preţurile mici din piaţa de energie şi a combustibililor determină schimbări majore în structura marilor jucători care sunt forţaţi mai mult ca niciodată să se lupte pentru consu­ma­torul final, dar şi să vină cu idei noi de business astfel încât să-şi protejeze vânzările.

Preţul energiei a scăzut în primele nouă luni ale anului cu peste 13%, după cum arată calculele ZF făcute pe baza datelor publicate pe platforma spot a bursei de energie OPCOM, singurul indiciu de preţ pentru piaţa de profil. Scăderea continuă a preţului energiei este un motiv major de îngrijorare pentru producători, fenomen care se suprapune peste stagnarea consumului şi reducerea posibilităţilor de export concomitent cu o prezenţă mai puternică a importurilor de electricitate din regiune.

Datele OPCOM arată că energia a încheiat primele nouă luni din an cu un preţ mediu de 30,7 euro pe MWh în contextul în care în perioada similară a anului trecut energia se vindea spot cu 35,5 euro pe MWh.

Acesta este preţul pur al energiei, fără nicio taxă inclusă.