Românul care a condus Ikea Băneasa de la deschidere, mutat la Belgrad, unde suedezii vor intra din 2017

Autor: Cristina Roşca 10.11.2016
- Executivul român Vladimir Moga a lucrat anterior pentru Neoset, dar şi pentru Metro Cash & Carry 
- El a fost timp de nouă ani managerul magazinului Ikea din zona comercială Băneasa din nordul Capitalei.


Absolvent al Facultăţii de Geologie şi Geofizică din Cluj, românul a lucrat anterior şi pentru Neoset Prod, cu activităţi în producţia şi retailul de mobilă, dar şi pentru comerciantul german Metro Cash & Carry. Totuşi, executivul şi-a construit cea mai mare parte a carierei în cadrul grupul Ikea, care deţine în România un singur magazin, dar care a anunţat planuri de expanisiune.

Ikea, cel mai mare retailer de mobilă şi decoraţiuni din lume, a intrat pe piaţa locală în 2007 în sistem de franciză. Magazinul din Băneasa Shopping City a fost preluat ulterior de suedezi în 2010, iar anul trecut a obţinut afaceri de peste jumătate de miliard de lei. Cifra de afaceri este aferentă anului financiar trecut, ce începe la 1 sep­tembrie 2015 şi se termină la 31 august 2016. Pe site-ul Ministerului de Finanţe datele pe 2015 nu sunt disponibile, însă oficialii companiei spun că în anul financiar trecut businessul a crescut cu 21,5%, cel mai puternic avans la nivel de grup.

Cifra de afaceri cuprinde atât rezultatele magazinului de mobilă (care deţine o pondere majoritară în business, de peste 90%), cât şi pe cele ale zonei de restaurant şi bistro.