Petrecerea Trump şi petrecerea Clinton: improvizaţie vs. planificare în detaliu. Aşa va fi condusă şi America de acum încolo?

Autor: Corina Mirea 10.11.2016

Petrecerile de victorie ale celor doi candidaţi la alegerile prezidenţiale ale Statelor Unite ale Americii oferă un indiciu despre încotro se îndreaptă ţara. În timp ce evenimentul lui Hillary Clinton a fost organizat până la cel mai mic detaliu, petrecerea lui Donald Trump s-a bazat pe improvizaţii, scrie jurnalista de la Financial Times Gillian Tett.

Evenimentul Clinton, desfăşurat la Javits Center, a fost organizat cu delicateţe şi profesionalism. Petrecerea a fost planificată timp de câteva luni de specialişti în domeniu. Cu toate acestea, atmosfera a fost rigidă, poate chiar impersonală, scrie Financial Times. La polul opus se află însă evenimentul Trump, organizat la hotelul Hilton, care a fost mai degrabă haotic şi imprevizibil. Toate s-au petrecut atât de repede încât erau turişti care au avut dificultăţi să treacă de holul hotelului, sistemul fiind necontrolat şi bazat doar pe câteva semne aşezate în grabă.

De asemenea, unul dintre barurile amenajate a rămas fără alcool, iar mâncarea a fost insuficientă. Cu toate acestea, improvizaţiile au creat o atmoferă plină de entuziasm. Bătălia pentru Casa Albă s-a dat între o elită a politicii şi clasa neprofesională sau antiprofesională. Mulţi dintre oamenii care l-au susţinut pe Trump nu cred că pot să-şi controleze viaţa prin apăsarea unor butoane pe smartphone-urile sau tabletele lor. Aceştia simt că sunt nişte victime forţate constant să improvizeze într-o lume ostilă. Aşadar, ei nu sunt în stare de şoc atunci când Trump acţionează într-o manieră haotică.

În schimb, îl percep pe Trump ca fiind uman, autentic şi transparent. Ca şi ei, Trump face greşeli. El este simpatizat de unii dintre votanţi datorită faptului că se comportă în mod natural şi vorbeşte despre nevoia de schimbare. În schimb, Clinton se foloseşte de fiecare truc al politicii moderne, astfel încât campania ei se îndreaptă către perfecţiune, inclusiv datorită unei întregi armate de stilişti. Dar acest lucru nu a făcut nicio diferenţă, stilul haotic, imprevizibil şi apelul la schimbare câştigând teren printre votanţi. „Cel mai bun lucru cu privire la Trump este faptul că nu e un politician profesionist”, spunea unul dintre consilierii săi înainte de vot. Cu toate acestea, „cel mai rău lucru este că Trump nu e un politician profesionist. Oricum ar fi, nu îl poţi schimba.