Semnificaţia alegerii lui Donald Trump ca preşedinte al SUA. Isărescu: Asistăm la încheierea unei forme de globalizare aşa cum am înţeles-o în ultimii 20-25 de ani“

Autor: Claudia Medrega 11.11.2016

Analiştii: Evenimentele din SUA şi Marea Britanie evidenţiază intrarea într-o nouă etapă a globalizării, cu accent pe revizuirea poziţiei lor faţă de tratatele comerciale.



Guvernatorul BNR Mugur Isărescu interpretează alege­rea lui Donald Trump la con­ducerea SUA, precum şi vo­tul britanicilor pentru ieşirea din Uniunea Europeană, ca o încheiere a glo­ba­lizării aşa cum a fost în ultimul sfert de secol. El consideră că rezultatul alegerilor din SUA nu va determina, deocamdată, o schim­bare a poli­ticii monetare, nici în SUA, nici în România, însă a susţinut că suntem într-o situaţie „de mare complexitate, dominată de incertitudini“.

„Cred că semnificaţia alegerilor din SUA este mai degrabă legată de încheierea unei for­me de globalizare aşa cum am înţeles-o în ulti­mii 20-25 de ani, şi asta cel puţin din par­tea a do­uă ţări - SUA şi Marea Britanie“, a de­clarat guvernatorul BNR la conferinţa de pre­zentare a raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Întrebat dacă se aşteaptă la schimbarea po­li­­­ticii monetare în SUA în urma alegerilor, Isă­rescu a spus că nu vede deocamdată o schim­ba­re. „Nu văd ce impact vor avea ale­gerile. Dacă va fi un impact asupra politicii mo­netare în sen­sul de stimulare ceva mai ra­pidă - cu toate că Fed a anunţat că se uită cu foarte mare atenţie la ci­frele de creştere eco­no­mică şi de şomaj, deci în­târzieri de majorări de dobândă, impactul asu­pra Europei va exis­ta, pentru că se schimbă ra­por­tul de dobânzi pe principalele pieţe.“

Analiştii susţin că evenimentele din Statele Unite şi Marea Britanie evidenţiază intrarea într-o nouă etapă a globalizării, cu accent pe revi­zui­rea po­zi­ţiei acestora faţă de tratatele comerciale.

Renegocierea acordurilor internaţionale de comerţ s-a regăsit, de altfel, printre mesa­jele de campanie electorală ale miliar­darului Donald Trump, care a devenit preşedinte al SUA, spre surprinderea pieţelor financiare.

„Evenimentele din SUA şi Marea Britanie re­le­vă intrarea într-o nouă etapă a glo­ba­lizării, cu accent pe revizuirea poziţiei aces­tor ţări faţă de tratatele comerciale. Dar, eventualele temeri legate de susţinerea unei forme mai dure a unui protecţionism direct în aceste ţări sunt ne­fondate. Multe companii britanice şi americane au anvergură inter­na­ţională, din aceste operaţiuni îşi extrag o parte importantă a profitului“, spune analistul economic Laurian Lungu.

Pe de altă parte, Tina Fordham, chief global political ana­lyst la gigantul american Citi, susţine că există riscul ca Trump să găsească sprijin în Congres pentru a urma obiec­ti­vele ambiţioase anunţate în campanie, cum ar fi invocarea unui „război comercial“ care ar putea slăbi exporturile nete ale SUA şi ar duce şi la diminuarea investiţiilor. „Acesta este scenariul nostru de risc de recesiune pe termen scurt, care probabil ar determina Fed să stea «în aşteptare» pe termen ne­definit sau chiar să reducă rata dobânzii pentru a com­pen­sa consecinţele nefavorabile ale recesiunii economice în SUA şi alte economii la nivel global“ , susţine Tina Fordham. Până acum Citi anticipa că Fed va majora dobânda cu 25 de puncte de bază în luna decembrie.

Economia SUA, cea mai mare din lume şi unul din motoarele principale ale comerţului mondial, a crescut spec­taculos în trimestrul trei, însă unii analişti nu au găsit în aceas­tă performanţă prea multe motive de bucurie. Între iu­lie şi septembrie, PIB-ul a avansat cu 2,9% în raport cu pe­rioa­da similară a anului trecut, cel mai rapid ritm din ultimii doi ani. Dar, văzută prin prisma încetinirii cererii, creşterea puternică a economiei americane nu-i bucură pe analişti. Având în vedere creşterea economică, Rezerva Federală (Fed) putea fi tentată până acum să crească dobânzile care au fost majorate ultima dată în decembrie 2015 la 0,25-0,5%.

Una din temele din campanie ale noului preşedinte a fost aceea că FED a ţinut prea mult timp dobânzile jos. Trump a pus chiar la îndoială independenţa Rezerva Federală, ceea ce reprezintă cea mai mare îngrijorare pentru sistemul financiar global. Omul de afaceri pretindea că Janet Yellen, şefa Fed, men­ţine rata dobânzilor scăzută la cererea lui Barack Obama, potrivit BBC.

„Este puţin probabil ca rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA să schimbe semnificativ cursul politicii monetare. Înaintea alegerilor, probabilitatea creşterii ratei dobânzii la întâlnirea din decembrie a FED era de 80%. Chiar dacă acum aceasta a scăzut către 50%, decizia va fi luată în funcţie de ultimele informaţii privind economia şi, din acest punct de vedere, perspectiva unei creşteri a nivelului dobânzii rămâne cea mai probabilă“, susţine Laurian Lungu.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, apreciază că suntem - şi nu doar România - într-o situaţie de mare complexitate, dominată de mari incertitudini. ÑÎn acest context, poziţia BNR este să urmărim cu atenţie, să monitorizăm ceea ce se întâmplă în ţările din zona noastră şi în Europa şi să acţionăm pe cale de consecinţă, păstrând o vigilenţă sporită. Când ai multe titluri de stat în mâinile nerezidenţilor într-un interval foarte scurt de timp lucrurile se pot inversa“.

În aceste condiţii, BNR va păstra dechise toate opţiunile de politică monetară, nefiind exclus niciun instrument, după cum a dat asigurări Isărescu.

 

 

Ce a spus guvernatorul BNR Mugur Isărescu despre:

 

Politica fiscală, buget şi evoluţia economiei

 

Inflaţie

 

Curtea Constituţională vs. legea dării în plată şi legea conversiei creditelor în franci la cursul istoric