Victoria lui Trump a dus pieţele emergente de capital la noi minime

Autor: Ştefan Stan 11.11.2016

Indicele MSCI al pieţelor emergente s-a scufundat la minimul ultimelor patru luni după alegerea lui Trump, care a promis în campania electorală să restricţioneze importurile şi să adauge stimuli fiscali care ar putea duce la grăbirea creşterii ratei dobânzii din SUA de către FED, scrie Bloomberg.

Indicele MSCI Emerging Markets a scăzut cu 2% în Londra. Indicele Jakarta Composite a scăzut cel mai abrupt din ultimul an, iar bursa de valori din Filipine a înregistrat cea mai mare scădere din ianuarie. Acţiunile de asemenea au scăzut în Rusia, Africa de Sud şi Turcia, în timp ce indicii de referinţă  din Argentina, Mexic şi Brazilia au scăzut cu peste 3%.

Indicele Shanghai Composite a câştigat 0,8%, ducând avansul faţă de minimul înregistrat pe 28 ianuarie la peste 20%. Indicele Topix al bursei din Tokyo a urcat cu 0,14%, în timp ce MSCI Asia Pacific a avut o creştere semnificativă de peste 2,3%.

Indicele Stoxx Europe 600 a adăucat 0,5%, îndreptându-se spre cea mai mare creştere săptămânală din februarie. Allianz a crescut cel mai mult din ultimele opt luni, după ce cel mai mare asigurator European a raportat un profit pe trimestrul al treilea în creştere cu 36%.