Ce trebuie să facă România pentru a atrage investitori: „Dacă vreţi infrastructură modernă construită rapid, trebuie să angajaţi profesionişti, nu politicieni”

Ziarul Financiar 12.11.2016

Sofiane Benmaghnia, directorul care a preluat conducerea Holcim România la 1 aprilie, spune că pentru a atrage investitori mari, guvernul trebuie să angajeze companii de consultanţă specializate în infrastructură pentru a urmări lucrările constructorilor, după modelul Sloveniei şi al Emiratelor Arabe.

România trebuie să se inspire de la ţări care şi-au dezvoltat deja infrastructura precum Slovenia sau chiar de la Emiratele Arabe Unite, ţara cu cea mai rapidă dezvoltare din ultimii ani, mai ales în ceea ce priveşte construcţiile, spune directorul Holcim.
 
„În Emirate, pentru că nu erau oameni locali suficient de competenţi pentru a gestiona proiectele de infrastructură, au contractat un consultant extern pentru autoritatea de drumuri, iar aceşti consultanţi sunt şi în România acum. Licitaţiile au fost gestionate de acestea, astfel încât, atunci când constructorii au depus oferte pentru licitaţii, acestea au fost analizate de oameni competenţi”, a subliniat Sofiane Benmaghnia, directorul Holcim România. El spune că firmele specializate pot identifica şi compara soluţiile de construcţie adoptate şi astfel pot cere metode noi aplicate deja în SUA sau Canada, iar când vine vorba de preţuri, tot acestea pot compara mai bine preţurile percepute de constructori în alte ţări şi în condiţii similare cu cele cerute local. În plus, directorul Holcim spune că firmele care constru­iesc drumurile trebuie controlate mult mai bine, iar contractele să specifice amenzi mari dacă lucrările nu respectă termenele stabilite, iar toate contractele să fie transparente.