Peste trei milioane de moldoveni, chemaţi la urne pentru al doilea tur al scrutinului prezidenţial

Autor: Mediafax 13.11.2016

Secţiile de votare din ţară s-au deschis la ora 7.00 şi se vor închide la ora 21.00, informează Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova.

Moldovenii stabiliţi peste hotarele ţării vor avea la dispoziţie 100 de secţii de votare, la fel ca în primul tur al scrutinului.

Cei care sunt aflaţi la studii sau sunt stabiliţi în România pot vota la una dintre cele 11 secţii deschise în zece oraşe. Astfel, două secţii de vot sunt în Bucureşti — una la sediul Ambasadei Republicii Moldova în România, iar cealaltă la Secţia Consulară. O altă secţie de votare va fi deschisă la Iaşi, la Consulatul General. De asemenea, se va putea vota şi la Galaţi, Timişoara, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Bacău, Suceava şi Craiova, informează Unimedia.

În primul tur de scrutin al alegerilor, desfăşurat la 30 octombrie, Igor Dodon a obţinut 47,98% din sufragii (680.550 de voturi), sub pragul de 50% necesar pentru a fi declarat învingător în primul tur.

Maia Sandu, candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), s-a plasat pe poziţia a doua, cu 38,71% din sufragii (549.152 de voturi).

Prezenţa la urne în primul tur a fost de 50,95% din totalul persoanelor cu drept de vot.

Conform sondajelor de opinie, favorit este tot Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor (PSDM, stânga).

Astfel, potrivit unui sondaj realizat Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din R. Moldova, Dodon ar câştiga şi în turul al doilea, cu 55,6%, în timp ce Maia Sandu ar obţine 44.4%, informează Radio Chişinău.

Sondajul s-a desfăşurat în perioada 1-5 noiembrie, pe un eşantion de 1.075 de persoane, cu o marjă de eroare de 3%.

Autorii sondajului precizează însă că nu au fost intervievaţi şi reprezentanţi ai diasporei, care ar putea să modifice rezultatele finale ale votului. În primul tur, Maia Sandu a obţinut peste 75% din voturi la secţiile de peste hotare.