Soluţia unei bănci la criza de cash din India: autobuzul-bancomat

Autor: Catalina Apostoiu 16.11.2016

Milioanele de persoane care formează cozi lungi în faţa băncilor din India şi-ar dori probabil ca un ATM să vină la ei. 

Câţiva mai norocoşi chiar şi-au văzut dorinţa îndeplinindu-se. De când premierul Narendra Modi a interzis bancnotele de 500 şi 1.000 de rupii săptămâna trecută, o decizie-şoc menită să combată corupţia şi evaziunea fiscală, băncile au fost luate cu asalt de mulţimi de oameni care încearcă să-şi schimbe banii, scrie CNN Money.

ATM-urile, alimentate doar cu bancnote de 100 de rupii (aproximativ 1,50 dolari) se golesc rapid şi spiritele se încing. Canara Bank, banca regională cu sediul în Bangalore, a introdus un autobuz-ATM într-una dintre cele mai aglomerate zone ale oraşului, iar reacţia oamenilor a fost una foarte bună. În ultimele două zile, autobuzul a procesat peste 1.600 de tranzacţii în valoare de aproximativ 3,2 milioane de rupii (47.000 de dolari).

Având în vedere că milioane de oameni încă stau la coadă pentru a obţine noile bancnote şi că aproape jumătate din cele 200.000 de ATM-uri ale ţării nu funcţionează, autobuzul este o picătură în ocean. Totuşi, mobilitatea oferită de acesta permite băncii să se adreseze celor mai haotice localităţi, potrivit oficialilor Canara Bank.