Programul PSD pentru mediul de afaceri: reducerea la jumătate a numărului de taxe, un „cod economic“ şi cinci autostrăzi

Autor: Mediafax 17.11.2016

PSD a lansat ieri în dezbatere publică programul politic care vizează mediul de afaceri şi planul de investiţii, preşedintele PSD Liviu Dragnea propunând un ministru tehnocrat la IMM-uri, Antreprenoriat şi Turism.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că una dintre măsurile pe care le va lua partidul pe care îl conduce, în cazul în care va ajunge la guvernare, va fi înfiinţarea unui Minister pentru IMM-uri, Antreprenoriat şi Turism. „Cel care va conduce acest minister va fi dintre dumneavoastră, nu vreau să fie un om politic“, le-a spus Dragnea oamenilor de afaceri prezenţi la eveniment.

Printre măsurile PSD se numără şi strângerea tuturor actelor normative din domeniul administrativ şi din do­meniul economic în două coduri. Codul economic ar urma să aibă „maximum“ 500 de pagini, în vreme ce Codul admi­nistrativ va avea „maximum“ 700 de pagini“. Social-democraţii afirmă că vor prezenta ambele culegeri de legi la o lună de la formarea guvernului şi le vor adopta până în luna iulie a anului viitor, urmând ca ambele să intre în vigoare la 1 ianuarie 2018.

Programul PSD adresat mediului de afaceri conţine şi o serie de pro­pu­neri care, susţin iniţiatorii, vizează simplificarea şi debirocratizarea acestui domeniu: interconectarea sistemelor informatice „din toate instituţiile pu-blice“, depunerea online a formularelor de către firme, reducerea la „maxi­mum“ cinci pe an a documentelor de raportare cerute firmelor şi cel mult un control pe an pentru firme şi companii.

Partidul condus de Liviu Dragnea promite, de asemenea, „reducerea la jumătate a numărului de taxe de la 1 ia­nuarie 2018“. În acest sens, social-democraţii spun că până la 31 martie anul viitor, dacă vor ajunge la guvernare, vor termina de numărat toate taxele din România, pe care le vor publica în „Nomenclatorul tuturor taxelor“.

PSD spune că, începând cu 1 ianuarie 2018, statul va plăti firmelor penalităţi pentru toate datoriile avute către mediul privat, cum ar fi întârzierile cu rambursarea TVA. O altă idee este ca, tot de la 1 ianuarie 2018, accizele să fie calculate la cursul real leu-euro, nu la un curs de 4,73 lei pentru un euro cum este în prezent.

Fără a oferi un termen de finalizare, social-democraţii spun că vor construi cinci autostrăzi în România: Constanţa - Nădlac, Bucureşti - Iaşi, Ploieşti - Braşov - Târgu Mureş - Borş, Piteşti - Craiova şi Târgu Mureş - Iaşi. De asemenea, pesediştii promit investiţii masive în infrastructura feroviară şi de metrou, modernizarea portului Constanţa şi a aeroportului Otopeni.

Social-democraţii mai spun că, dacă vor ajunge la guvernare, vor cheltui 290 de milioane de euro pentru împădurirea a 50.000 de hectare de teren şi alte 600 de milioane de euro pentru lucrări de amenajare contra inundaţiilor şi pentru amenajarea plajelor.

În ceea ce priveşte turismul, partidul condus de Liviu Dragnea propune investiţii de peste 6,3 miliarde de lei pentru promovare, reabilitarea infrastructurii, dezvoltarea turismului balnear şi a celui din Delta Dunării.

Social-democraţii propun măsuri de simplificare a punerii pe picioare a unui start-up. Astfel, susţin ei, sub guvernarea PSD, o firmă va putea fi înfiinţată gratuit într-o singură zi şi va trebui să aibă doar un leu capital social. De asemenea, 10.000 de start-up-uri vor fi finanţate în fiecare an de guvern cu sume ce pot ajunge până la 200.000 de lei pentru un proiect.