Creşterea economică începe să se vadă. Băncile au făcut profit de 3,7 mld. lei la nouă luni, iar activele au ajuns la 378 mld. lei

Autor: Claudia Medrega 23.11.2016

Profitul sistemului bancar şi-a continuat ascensiunea în primele nouă luni, activele şi solvabilitatea au fost în scădere uşoară faţă de nivelul de la jumătatea anului, dar peste valorile de anul trecut, iar rata creditelor neperformante s-a ajustat în continuare.



Băncile din România au ob­ţi­nut în primele nouă luni din acest an un profit net de aproximativ 3,65 mld. lei (circa 810 mil. euro), nivel de 1,6 ori mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. Activele băncilor au ajuns în sep­tem­brie la 378 mld. lei (84 mil. euro), în creş­tere cu 18,5 mld. lei faţă de pe­­rioa­da similară din 2015, ca ur­­ma­re a ascensiunii credită­rii, re­iese din statisticile BNR.

În primul trimestru din 2016 sistemul bancar avea un profit de circa 1,17 mld. lei, la jumătatea anului băn­cile au reuşit să-şi dubleze câş­tigul la 2,4 mld. lei, iar până în septembrie profitul a continuat ascensiunea.

Atât rentabilitatea ac­­ti­­velor (ROA), cât şi ren­­ta­bilitatea capitalului (ROE) au rămas la fina­lul primelor nouă luni în te­­ri­toriu pozitiv, ajungând la 1,3% şi, respectiv, 12,32%. Având în vedere nivelul ROA şi al activelor, din simplul calcul mate­matic reiese un profit de circa 3,7 mld. lei pen­tru sistemul bancar în primele nouă luni.

Ascensiunea profiturilor băncilor a fost susţinută de îmbunătăţirea calităţii portofoliilor şi scăderea provizioanelor, precum şi de activitatea operaţională, creditele noi fiind în creştere. Totodată, avansul veniturilor din comisioane şi marja mare dintre dobânzile la credite şi depozite au susţinut câştigurile instituţi­ilor de credit. O contribuţie importantă la profiturile băncilor a venit şi din vânzarea acţiunilor deţinute la Visa, în trimestrul al doilea.

Creditele noi în lei acordate de bănci populaţiei au atins un nou vârf în perioada ianuarie-septembrie 2016, volu­mul total al finanţărilor noi cumu­lând 22,7 miliarde de lei, (5 mld. euro), potrivit datelor BNR. Creditul de con­sum este principalul motor în acce­le­rarea finanţărilor noi acordate popu­laţi­ei, împrumuturile pentru nevoi personale reprezentând aproximativ 60% din totalul creditelor de retail acordate în primele nouă luni ale anului, echivalentul a aproape 13,3 mi­liarde de lei, reiese din datele BNR. Finanţările pentru consum au făcut un salt de peste o cincime în acest an faţă de anul trecut, în condiţiile în care do­bân­zile ajung la circa 8-10% pe an. Creditele pentru achiziţia de locuinţe acordate în lei au urcat cu peste 23% în intervalul ianuarie-septembrie, până la 8,9 miliarde de lei (2 mld. euro).

Împrumuturile în monedă naţio­na­lă şi-au accelerat dinamica pozitivă în ultimii ani, în condiţiile în care ratele do­bân­zilor la creditele noi acordate com­paniilor şi populaţiei au scăzut odată cu programul de relaxare mone­ta­ră derulat de BNR prin diminuarea ratei dobânzii de politică monetară pâ­nă la minimul istoric de 1,75%. Dar do­bânzile la credite rămân mult peste su­mele remunerate la depozite.

Cei mai mari trei jucători din piaţa ban­­cară românească, BCR, BRD-SocGen şi Banca Transilvania, au fost pe profit în primele no­uă luni ale anului şi au reuşit să-şi majoreze câş­tigurile cumulate cu apro­ximativ 52% faţă de ace­eaşi perioadă din 2015, în timp ce activele totale ale ce­lor trei bănci au avansat cu circa 1,7%. Profiturile celor trei bănci de pe po­dium au ajuns după primele nouă luni la 2,38 mld. lei (aproximativ 530 mil. euro), ceea ce reprezintă circa 64% din profitul în­tre­gului sistem bancar. Activele celor trei bănci au depăşit 159 mld. lei (circa 35 mld. euro), repre­zen­tând 42% din acti­vele întregului sistem bancar.

Anul trecut profitul sistemului ban­car a ajuns, potrivit estimărilor ini­ţiale, la un nivel record de circa 4,9 mld. lei, com­pa­rabil cu cel din anul de boom 2008, când economia şi creditarea du­duiau. Însă, datele finale comunicate ulterior de BNR în raportul anual in­di­că un câştig de 4,5 mld. lei pentru bănci în 2015. Câştigul mare raportat pentru sec­to­rul bancar a fost influenţat anul tre­cut şi de operaţiunile de fuziuni şi achi­ziţii, cel mai mare impact venind în ur­ma pre­luă­rii Volksbank de către Banca Transilvania.

Rata de solvabilitate - unul dintre cei mai importanţi indicatori urmăriţi de BNR, care arată cât de bine capitalizată este o instituţie de credit - a fost în primele nouă luni din 2016 de 18,76%, în uşoară scădere, dar mult peste mini­mul impus de 10%, ceea ce arată că băn­cile au în continuare suficient spaţiu pen­tru a intensifica creditarea economiei.

Câştigurile raportate de bănci au fost susţinute şi de îmbunătăţirea cali­tă­ţii portofoliilor şi scăderea provi­zioa­nelor după ce băncile şi-au curăţat bilan­ţurile de creditele neperfor­mante (NPL - non-performing loans).

Rata creditelor neperformante a co­borât în septembrie la 10%, de la ni­ve­lul de 13,5% înregistrat la sfârşitul anu­lui trecut, potrivit datelor BNR du­pă noile definiţii ale Autorităţii Bancare Europene (EBA).

Cu toate că în ultimul an calitatea por­tofoliilor de credite ale băncilor s-a îm­bunătăţit, mai există spaţiu de ame­lio­rare, România având în continuare unul dintre cele mai ridicate niveluri ale ratei creditelor neperformante.

claudia.medrega@zf.ro