ANAF: în 30 de zile toţi cei care îşi închiriază locuinţele să le declare la Fisc

Autor: Mediafax 23.11.2016

Persoanele care obţin venituri din închirierea bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare, trebuie să depună la Fisc declaraţia privind venitul estimat/norma de venit (Formularul 220) în maximum 30 de zile de la încheierea contractului, a anunţat ieri ANAF. 

Declaraţia se depune odată cu înregistrarea la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a contractului încheiat între părţi. Pentru înregistrare este necesar contractul de închiriere în original (un exemplar în original va fi păstrat la ANAF) şi dacă este cazul, o împuternicire, se arată într-un comunicat al ANAF.

Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală nu au prevederi legale care să oblige rudele să încheie contract de închiriere, dar există obligaţia declarării la ANAF a contractelor deja încheiate, impozitarea fiind în conformitate cu prevederile Codului fiscal.

Administraţia fiscală nu poate interveni asupra voinţei părţilor exprimată într-un contract de închiriere în ceea ce priveşte nivelul chiriei şi nu poate stabili categoriile de persoane/rude pentru care există obligaţia încheierii unui contract de închiriere.

În schimb, există obligativitatea încheierii unui contract de închiriere şi a declarării acestuia la fisc în toate situaţiile în care proprietarul încasează sume de bani reprezentând contravaloarea cedării dreptului de folosinţă, indiferent de nivelul acesteia.