Cum se justifică amnistia penală pentru evazionişti

Autor: Mediafax 24.11.2016

Gabriel Biriş, fost secretar de stat: 90% dintre procese sunt pentru sub 2% din totalul prejudiciilor din evaziune.



Fostul secretar de stat Gabriel Biriş a spus că, în perioada în care era secretar de stat la Ministerul de Finanţe, a existat o discuţie generală cu cei de la ANAF privind ipoteza retragerii plângerilor penale în cazuri de evaziune fiscală când cel învinuit achită prejudiciul.

Biriş spune că ANAF a explicat că 90% dintre procesele pe rol sunt pentru sub 2% din evaziunea fiscală estimată. Or, arată el, scopul principal este recuperarea prejudiciilor făcute bugetului de stat. „Trebuie să recupărăm prejudiciul, dar este mai greu, dacă îi îngropăm pe procurori sub munţi de dosare.“ Biriş spune că, la plecarea sa din minister, în septembrie, nu fusese luată nicio decizie.

Guvernul a discutat ieri în primă lectură un proiect de modificare a legii 241/2005 privind combaterea evaziunii fiscale, proiect care priveşte o amnistie penală pentru cei care plătesc prejudiciul rezultat în urma constatării de către ANAF a unei fapte de evaziune. Ştirea a fost publicată în premieră de portalul Hotnews şi confirmată ulterior de guvern. Potrivit Hotnews, care a publicat un draft al proiectului, dacă prejudiciul din evaziune este mai mic de 20.000 de euro, nu se face dosar penal; dacă se plăteşte integral prejudiciul, ANAF nu va mai face plângere penală.

Purtătorul de cuvânt al Executivului Liviu Iolu spus că acest proiect există, dar că o decizie nu va fi luată în şedinţa de guvern de ieri, Executivul rezervându-şi dreptul de a medita asupra propunerilor venite de la ANAF.

După şedinţa de guvern, ministrul Finanţelor Anca Dragu a precizat că suma de la care ar urma ca ANAF să renunţe la un proces dacă prejudiciul este recuperat este de 50.000 de lei.