Primul studiu al pieţei muncii realizat de PIAROM: „Cei mai mulţi angajaţi din România sunt şoferi de tir şi vânzători“

Autor: Adelina Mihai 25.11.2016

În România există 128.000 de con­trac­te individuale de muncă pentru ocu­paţia de „şofer maşini de mare to­naj“, aceasta fiind profesia cu cei mai mulţi angajaţi din economie, arată da­tele unui studiu realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM).

Angajaţii cu cel mai frecvent întâl­nite cinci ocupaţii din economie sunt şo­feri de maşini de mare tonaj, vânzători, lucră­tori comerciali, muncitori necali­fi­caţi în industria confecţiilor şi agenţi de securitate.

„Din totalul de 5 milioane de con­trac­te de muncă, angajaţii din top 5 ocu­paţii cu cele mai multe contracte de muncă din mediul privat acoperă 11,5% din total. Cei mai mulţi angajaţi din Ro­mânia sunt şoferi de tir, deşi am ob­ser­vat să sectorul transport şi logistică nu se regăseşte în strategia de competi­tivitate a României“, a spus Mihai Cioc, pro­fe­sor în cadrul ASE şi coordonator al studiului pri­vind analiza forţei de mun­că la nivelul regiu­ni­lor de dezvoltare ale Ro­mâ­niei, aferent anului 2015, lan­sat ieri de PIAROM.

„Noi milităm pentru cre­area mai multor locuri de muncă şi pentru creş­te­rea numărului de joburi ca­re să necesite calificare. Este inadmisibil ca România să aibă 4,7 – 5 milioane de an­ga­jaţi dintr-o populaţie ocu­pată de 9 milioane de locu­i­tori“, a spus Cristian Pârvan, preşedintele PIAROM.