România ar putea avea un fir direct la Trump, dacă acesta şi-l alege ca secretar de stat al SUA pe Mitt Romney

Autor: Catalina Apostoiu 01.12.2016

În cazul în care Mitt Romney, propus pen­tru poziţia de secretar de stat al SUA, adică ministru de externe va fi con­­firmat în această funcţie, Ro­mâ­nia ar putea avea o legătură directă cu preşedintele ales Donald Trump în con­di­ţiile în care fosta cumnată a lui Mitt, Ronna Romney, este sora soţiei omului de afaceri John Rakolta, consul onorific al României la Detroit.

Născut în SUA, într-o familie de emigranţi români din Ardeal, Rakolta patronează compania de construcţii Walbridge International din Detroit. El este un suporter înfocat şi un finanţator important al Partidului Republican din America, potrivit Riseproject.ro.

Este bun prieten cu fostul candidat republican la preşedinţia SUA, Mitt Romney, pe care îl cunoaşte de aproape 40 de ani şi cu care, pentru o perioadă, a fost rudă prin alianţă. S-a implicat şi în campaniile electorale din România, din 2004 şi 2009, susţinându-l pe Mircea Geoană, cel care în 1997 - fiind ambasador în SUA - l-a numit consul onorific în Detroit. În 2003, a participat la cumpărarea uzinei MEFIN Sinaia, deţinând 50% din offshore-ul cipriot DCI Walbridge Partners, care a preluat această întreprindere de la statul român. (O parte din offshore-ul respectiv a fost deţinută, de la început, de Gheorghe Barba, vărul Mihaelei Geoană.)

În prezent, compania lui Rakolta, Walbridge International din Detroit, mai are doar 19,4% din părţile sociale ale acestui offshore, care deţine 79% din MEFIN Sinaia. În concluzie, Rakolta deţine, în prezent, aproximativ 15,3% din capitalul social al întreprinderii.

Mitt Romney a candidat la preşedinţia SUA în 2012, fiind atunci la a doua încercare de a deveni preşedintele ţării, potrivit Riseproject.ro.

În 2008, în cadrul campaniei interne a Partidului Republican, şi-a disputat învestitura pentru poziţia de candidat republican la Casa Albă cu veteranul John McCain. A fost învins de acesta din urmă, care, la rândul său, a pierdut bătălia pentru Casa Albă în favoarea lui Barack Obama.

În poziţia de secretar al comerţului, Donald Trump l-ar putea numi pe miliardarul Wibur Ross, potrivit Deutsche Welle. Ross, în vârstă de 78 de ani, este un alt susţinător puternic al lui Trump şi a influenţat poziţiile acestuia în domeniul politicii comerciale, în special în ceea ce priveşte criticarea acordului NAFTA cu Canada şi Mexicul.

Ross a fost supranumit „regele falimentului“ pentru achiziţionarea, restructurarea şi apoi vânzarea unor companii cu probleme.

Ca ministru al educaţiei, Donald Trump a numit-o pe Betsy DeVos, nepoata co-fondatorului Amway Richard DeVos, a cărui avere este estimată la 5,1 miliarde de dolari de Forbes. DeVos este în prezent preşedinte al American Federation for Children.

Elaine Chao, fost secretar al muncii pentru George W. Bush, a fost desemnată în poziţia de secretar al transporturilor.

Trump l-a ales pe Steven Mnuchin, fost executiv al Goldman, pentru poziţia de secretar al Trezoreriei.

Mnuchin a lucrat în cadrul companiei timp de 17 ani, mare parte a anilor ‘90 la divizia de ipotecare, deşi a supervizat şi strategia online a companiei. Mnuchin a fost făcut partener în 1994.

Dacă va fi confirmat în poziţia de secretar al Trezoreriei, Mnuchin va fi al treilea fost bancher al Goldman care a deţinut această poziţie în mai puţin de 25 de ani. Robert Rubin a avut acest rol în cel de-al doilea mandat al preşedintelui Bill Clinton, iar Henry Paulson Jr. a ocupat poziţia în timpul celui de-al doilea mandat al preşedintelui George W. Bush şi l-a adus cu el pe bancherul Goldman Robert Steel ca adjunct. În timp ce criticii firmei consideră legăturile extensive ale acesteia cu guvernul un semn al influenţei exagerat de mari a Wall Streetului, partenerii Goldman privesc astfel de poziţii drept un mod important de a-şi încheia cariera din lumea financiară. Iar legăturile companiei cu guvernul se întind cu mult dincolo de Trezorerie, dar nu se limitează numai la guvernul american. Guvernatorul Băncii Angliei Mark Carney, fost şef al băncii centrale canadiene, a fost bancher la Goldman timp de 13 ani.

Preşedintele BCE Mario Draghi a fost vicepreşedinte şi managing director al diviziei internaţionale a firmei în perioada 2002-2005. Foşti consultanţi şi angajaţi ai Goldman au deţinut poziţii de guvernatori ai băncilor centrale din Australia, Grecia şi Africa de Sud.