Încă o ţară europeană pune referendumul pe masă: După Marea Britanie, Austria ar putea vota pentru părăsirea spaţiului comunitar

Ziarul Financiar 04.12.2016

Candidatul de extremă dreaptă la preşedinţia Austriei, Norbert Hofer, a spus că doreşte să promoveze un referendum în Austria pentru apartenenţa la UE, dacă Uniunea Europeană va deveni mai centralizată după Brexit, scrie BBC.

El a spus că, deşi blocul comunitar este important pentru Austria, el doreşte o ”Uniune Europeană mai bună”.

Austriecii sunt chemaţi la urne să-şi aleagă noul preşedinte pe 4 decembrie, iar sondajele momentan nu pot anunţa un câştigător, rezultatele fiind foarte strânse.

Dacă Hofer câştigă, el va deveni primul şef de stat de extremă dreaptă din UE. Rivalul său independent, Alexander Van der Bellen, a câştigat alegerile în mai, dar votul a fost anulat.

Partiful Verde aflat la guvernare anterior l-a învins pe Hofer cu un avans de numai 30.863 de voturi, în timp ce curtea supremă din Austria a dat curs unei plângeri că regulile privind votul electronic au fost încălcate.

Deşi rolul de preşedinte al Austriei este în cea mai mare parte ceremonial, totuşi el are putere să dizolve o parte din parlament, Consiliul Naţional şi să invoce alegeri.