Aurul scade la Bucureşti la minimul ultimelor şase luni

Autor: Liviu Popescu 05.12.2016
Gramul de aur era cotat vineri de BNR, după două zile nelucrătoare, la 159,7 lei, în scădere cu 1,9% faţă de şedinţa de pe 29 noiembrie, în condiţiile în care pe plan extern preţurile meta­lelor preţioase s-au menţinut în intervale înguste vineri-dimineaţă în apropierea minimelor atinse în zilele precedente.
 
BNR cotează gramul de aur în funcţie de evoluţia pe plan extern a me­ta­lului preţios. O valoare mai mică decât cea de vineri a cotaţiei aurului mai fu­sese înregistrată pe 7 iunie, de 158,2 lei.
 
Aurul se tranzacţiona vineri la 1.175 de dolari pe uncie, în proximitatea mi­ni­mu­lui ultimelor 10 luni atins joi, de 1.160 de dolari pe uncie, iar argintul era cotat la 16,5 dolari pe uncie. „Dolarul a mai redus vineri di­mineaţa din pierderile recente faţă de euro, moneda unică fiind afectată de grijile privind referendumul din Italia ce ar putea conduce la o de­misie a prim-mi­nistrului“, scriu eco­no­miştii de la Piraeus Bank într-un ra­port. Vineri, pe­rechea euro-dolar era co­tată la 1,06 do­lari pentru un euro, prin­tre cele mai scăzute niveluri din ultimele 12 luni.