Schimbare la 180 de grade a lui Merkel: Cancelarul german susţine interzicerea vălului musulman integral în Germania

Autor: Mircea Olteanu 06.12.2016

Cancelarul Angela Merkel s-a declarat în favoarea interzicerii vălului musulman integral în Germania, "oriunde este legal posibil", adăugând că trebuie evitată repetarea crizei refugiaţilor, notează site-ul cotidianului britanic The Independent.

Cancelarul Angela Merkel s-a declarat în favoarea interzicerii vălului musulman integral în Germania, "oriunde este legal posibil", adăugând că trebuie evitată repetarea crizei refugiaţilor, notează site-ul cotidianului britanic The Independent.

"Vălul musulman integral nu este acceptabil în ţara noastră", a declarat Angela Merkel, într-un discurs susţinut la conferinţa Uniunii Creştin-Democrate de la Essen, adăugând că "Ar trebui interzis, oriunde este legal posibil".

Cancelarul german a vorbit şi despre problemele cauzate de criza refugiaţilor, spunând că "o situaţie ca cea din vara anului 2015 nu trebuie să se mai repete", adăugând că "Aceasta a fost şi este scopul nostru declarat".

Angela Merkel candidează pentru un nou mandat de doi ani în fruntea Uniunii Creştin-Democrate (CDU), partid pe care îl conduce de 16 ani, fiind singura candidată la această funcţie.

Luna trecută, Merkel a anunţat ca va candida pentru şefia CDU, dar şi pentru al patrulea mandat de cancelar al Germaniei.

Membrii CDU urmează să aleagă liderul formaţiunii conservatoare în cadrul congresului care are loc în această săptămână la Essen.

Thomas de Maiziere, ministrul german de Interne, dar şi un aliat al cancelarului Merkel, a venit în luna august cu propunerea de interzicere parţială a vălului musulman. Potrivit oficialului, legea ar urma să se aplice în "locurile necesare de coexistenţă pentru societate", inclusiv instituţii guvernamentale, şcoli şi universităţi, săli de judecată, cât şi la proteste.

Legislativul olandez a votat o măsură similară luna trecută, legea aplicându-se în mijloacele de transport public, educaţie, sănătate şi în incinta clădirilor guvernamentale.

Merkel a fost criticată pentru decizia de a permite refugiaţilor să pătrundă în Germania, oponenţii blamând această decizie pentru valul de agresiuni sexuale care a avut loc de Anul Nou la Koln, dar şi pentru două atacuri teroriste comise de simpatizanţi ai Stat Islamic.

Cu toate că Merkel a continuat să insiste că Germania va primi persoanele care au nevoie de protecţie, guvernul german a înăsprit legile privind acordarea azilului.