Uniunea Europeană a deschis noi investigaţii asupra importurilor de oţel din China

Autor: Anca Olteanu 09.12.2016

Comisia Europeană a stabilit că plângerea asociaţiei producătorilor de oţel din Uniunea Europeană poate fi subiectul unei investigaţii. Astfel, UE deschide o nouă investigaţie dintr-o serie de măsuri împotriva oţelului chinezesc ieftin de import.

UE a impus taxe mai multor categorii de oţel, în ultimii ani, pentru a contracara fluxul de oţel vândut ieftin, din cauza cantităţilor masive generate de China.

Aproape 5.000 de locuri de muncă au fost tăiate în industria de oţel în ultimul an, în Marea Britanie, încercând să concureze cu importurile chinezeşti ieftine şi costurile energetice ridicate.

Guvernele din G20 au recunoscut, în septembrie, că supracapacitatea oţelului este o problemă serioasă. China, care generează 50% din oţel la nivel mondial şi este cel mai mare consumator de oţel, a spus că problema este una globală.

În octombrie, Comisia Europeană a stabilit pentru China tarife provizorii de import de până la 73,7% pentru plăci de oţel şi de 22,6% pentru tabla rulată. Investigaţiile ar trebui să se finalizeze în luna aprilie.

În cazurile anti-dumping, Comisia are, în mod obişnuit, nouă luni pentru a determina dacă există baze solide pentru a impune taxe provizorii asupra unui produs şi alte şase luni pentru a determina dacă taxele ar trebui să se aplice pe o perioadă de cinci ani.