Sectorul IT a avut a doua cea mai mare contribuţie la creşterea PIB în primele nouă luni, depăşind agricultura sau construcţiile

Autor: Adelina Mihai 10.12.2016

Produsul intern brut al României şi-a mai temperat creşterea în trimestrul trei al anului, majorându-se cu 4,4% faţă de perioada similară din 2015 şi, în total, creşterea PIB pe primele nouă luni ale anului a fost de 4,9% faţă de acelaşi interval de anul trecut.

Statisticile arată că sectorul IT a avut a doua cea mai mare contribuţie la creşterea econo­mică din primele nouă luni, după comerţ.

„Măsurile de sprijinire a industriei din zona fiscală şi educaţională au stat la baza atât a creşterii cifrei de afaceri a sectorului, cât mai ales a valorii adăugate pe activităţile derulate. Menţinerea tendinţei de creştere a sectorului este în primul rând legată de pre­dic­ta­bilitate şi de constanţă, dar şi de adoptarea unor măsuri care să susţină şi mai mult creş­te­rea“, a spus Valerica Dra­go­mir, directorul executiv al ANIS (Asociaţia Patronală a In­dustriei de Software şi Servicii).

Creşterea sectorului IT&C este o constantă a ultimilor ani, iar datele recente reconfirmă po­ziţionarea strategică a Româ­niei în zona tech. Sectorul IT&C nu doar că a avut a doua cea mai mare contribuţie la creşterea PIB din primele nouă luni ale acestui an, dar a depăşit atât agricultura, cât şi con­strucţiile în ceea ce priveşte contribuţia la formarea PIB-ului.

Cu 150.000 de angajaţi, sectorul IT&C a avut în primele nouă luni ale anului o contribuţie mai mare la PIB decât agricultura (unde lucrează 2 milioane de oameni) şi decât construcţiile (unde există 370.000 de angajaţi).