Confort termic made in Ro: La 10 ani de Uniune Europeană, jumătate din România se încălzeşte la soba cu lemne. „Pe lângă moştenirea unui sistem cu deficienţe structurale, lipsa unei viziuni de dezvoltare este factorul critic actual care nu mai poate fi ignorat”

Autor: Roxana Petrescu 10.12.2016

Soba cu lemne încă reprezintă cea mai răspândită modalitate de încălzire a locuinţelor din România, stat care de zece ani de zile face parte din Uniunea Europeană şi care la nivelul anului 2020 ar putea deveni un generator de stabilitate regională în ceea ce priveşte alimentarea cu gaze datorită descoperirilor din Marea Neagră.

Pentru a se lega la conductele de gaze, un consumator român are însă de aşteptat şi opt luni de zile. Proiectele pentru exportul gazelor din Marea Neagră se derulează totuşi rapid.

Potrivit celor mai recente statistici disponibile, la nivel ţării numai 45,71% din locuinţe sunt încălzite printr-un sistem central, noţiune care cuprinde atât sistemul centralizat de încălzire, cât şi centrala termică proprie, cel mai adesea alimentată cu gaze naturale.

În rest, jumătate din România se încălzeşte cu soba cu lemne, 46,29% dintre locuinţe apelând la această modalitate. Situaţia este paradoxală în contextul în care România aproape nu mai are nevoie de importuri de gaze naturale şi se pregăteşte să devină un factor de stabilitate în regiune pe fondul descoperirilor din Marea Neagră.

Potrivit datelor din recensământul populaţiei din 2011, în România sunt circa 8,5 milioane de locuinţe, din care 4,6 milioane sunt în mediul urban.

„Termoficarea centralizată a locuinţelor, practicată cu succes şi considerată ca o soluţie eficientă economic în multe ţări din Occident, se confruntă în România cu o puternică criză tehnică şi economică. Pe lângă moştenirea unui sistem cu deficienţe structurale, lipsa unei viziuni de restructurare/dezvoltare a sa este factorul critic actual care nu mai poate fi ignorat”, se arată între-un studiu pe teme energetice realizat de Academia Română alături de Autoritatea Naţională de Regle­mentare în domeniul Energiei (ANRE).

„Numărul clienţilor finali casnici racordaţi la sistemul de distribuţie de gaze naturale la finalul anului 2015 era de 3,29 milioane. În anul 2010, numărul clienţilor casnici racordaţi la sistemul de distribuţie era de 2,85 milioane“, spun reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), într-un răspuns pentru revista Business Construct.