Cioloş invită PSD să mărească salariul minim pe economie la „cifra pe care şi-a asumat-o politic”

Autor: Dan Straut 12.12.2016

Premierul Dacian Cioloş a declarant luni, la întrunirea Consiliului Tripartit, că „într-un alt context decât cel al alegerilor, Guvernul ar fi stabilit nivelul salariului minim pe anul 2017 la un nivel apropiat de cel propus de confederaţiile sindicale” şi a invitat PSD să ia o decizie concretă.

„Viitorul Guvern va avea legitimitatea necesară pentru stabilirea nivelului salariului minim pe economie garantat în plată în anul 2017, în condiţiile în care partidul care a câştigat alegerile din 11 decembrie 2016 şi-a asumat nivelul salariului minim în programul de guvernare”, a precizat premierul.

„Partidul care a câştigat alegerile şi-a stabilit o cifră clară în programul de guvernare, pe care şi-a asumat-o politic. Dacă acest Guvern ar lua o decizie pe baza negocierilor cu sindicatele şi patronatele, cu o săptămână sau două înainte de instalarea noului Guvern, ar putea fi acuzat că abuzează de responsabilitatea pe care o are. Pe de altă parte, în cazul în care acest Guvern ar promova o Hotărâre cu acea sumă, ar însemna că ne-am asumat-o fără a avea vreo analiză în spate”, a declarat primul-ministru.

Dacian Cioloş a mai transmis partenerilor sociali din Consiliul Tripartit (reprezentanţi ai sindicatelor şi patronatelor) că, într-un alt context decât cel al alegerilor, Guvernul actual „ar fi stabilit nivelul salariului minim pe economie garantat în plată pentru anul 2017, la un nivel apropiat de cel propus de confederaţiile sindicale”.

Şeful Executivului a mai spus că va discuta cu conducerea partidului politic care a câştigat alegerile pe mai multe teme de guvernare, între care şi salariul minim, precizând că în acest moment are în vedere două scenarii. „Dacă noul Guvern se va instala până la sfârşitul anului, atunci va avea posibilitatea să îşi asume formal nivelul promis în programul de guvernare, iar dacă preluarea Guvernului se va face la începutul anului viitor, actualul Guvern va aproba, în ultima şedinţă din 2016, o hotărâre prin care să menţină nivelul actual al salariului minim şi în luna ianuarie 2017, urmând ca pentru restul anului să fie stabilit un alt nivel”, a spus premierul.

Potrivit prevederilor legale, Guvernul are obligaţia să stabilească până la sfârşitul anului în curs nivelul salariului minim garantat în plată pentru anul următor.

În cadrul Comisiei de Dialog Social, care va avea loc joi, la Ministerul Muncii, se va discuta şi pe marginea mecanismului transparent de stabilire a salariului minim, care este în prezent elaborat de o echipă de experţi de nivel înalt, în cadrul unui contract finanţat de Comisia Europeană. Premierul Dacian Cioloş şi ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, au mulţumit partenerilor sociali pentru colaborare şi i-au invitat „să continue consultările, dar informal”, pe marginea proiectului Legii salarizării unitare, se arată într-un comunicat al Guvernului.