​India încearcă să-şi lecuiască cetăţenii de boala cash-ului cu măsuri în premieră mondială

Autor: Catalina Apostoiu 12.12.2016

India a devenit prima ţară care subvenţionează utilizarea banului-ului digital după ce guvernul ţării a anunţat o serie de măsuri incluzând discounturi la plăţile online pentru poliţe de asigurare, bilete de tren şi taxe de autostradă, scrie Bloomberg.

La exact 30 de zile după ce a retras bancnotele de 500 şi 1.000 de rupii, ministrul de finanţe al Indiei Arun Jaitley încearcă să-i atragă pe cetăţeni către plăţile digitale oferindu-le o reducere de 10% la poliţele de asigurări, taxe de autostradă şi călătorii cu trenul. Guvernul va elimina de asemenea taxa pe tranzacţiile online de sub 2.000 de rupii (29,6 dolari) şi va exista şi un discount de 0,75% la benzinării deşi companiile petroliere aplică în prezent o suprataxă pentru utilizarea cardurilor de debit sau credit.

Guvernul premierului Narendra Modi se luptă să reducă dependenţa de cash a ţării în condiţiile în care ţara se confruntă cu deficit monetar sever după ce acesta a eliminate bancnotele de 500 şi 1.000 de rupii.

“N-am văzut ceva asemănător în zece ani de când urmăresc plăţile digitale la nivel mondial, este extraordinar”, spune Sanjay Swamy, partener la Prime Venture Partners. “Făcând cashul digital mai ieftin decât cashul fizic, India declară cashul regină şi cashul digital rege”.

Deşi şi alte ţări ca SUA, Suedia şi Singapore au încercat să impulsioneze plăţile online, iniţiativele au venit de obicei din partea companiilor, şi nu guvernului.

India a înregistrat recent o creştere anuală de 50% la nivelul tranzacţiilor digitale, potrivit unui studiu realizat de Google şi Boston Consulting Group, iar ritmul s-ar putea acum accelera.

“Noi, indienii, ne iubim cash-ul, cash-ul este bun, cash-ul înseamnă putere”, spune Naveen Surya, managing director al startupului de plăţI digitale Itzcash Card. “Făcând cash-ul digital mai ieftin decât banii fizici guvernul încearcă să lecuiască India de boala cash-ului”.