FT o declară pe premierul Marii Britanii Femeia anului, care începe să scoată colţii: şi-a avertizat miniştrii şi consilierii: dacă vă prind că daţi informaţii presei vă dau pe toţi afară

Autor: Corina Zamfir 13.12.2016

Fie că este admirată sau inspiră frică, Theresa May este femeia care a preluat frâiele în urma Brexit-ului şi care a fost desemnată de Financial Times “Femeia anului”. Premierului Marii Britanii îi place să deţină controlul astfel încât săptămâna trecută i-a avertizat pe miniştri şi pe consilieri că dacă oferă informaţii jurnaliştilor vor fi concediaţi.

Theresa May se identifică cu cel mai bine cu Elizabeth I, o figură istorică care în opinia ei “a avut o viziune foarte clară cu privire la ceea ce a vrut să facă", scrie Financial Times.

Unii susţin că stilul de guvernare al lui May este mult prea centralizat pentru a putea îndeplini obiectivele din agendă cu privire la reformele sociale şi economice şi că va trebui să înveţe să împartă sarcinile.

Jeremy Heywood, un oficial de top, le-a spus consilierilor că May “se aşteaptă să observe îmbunătăţiri rapide şi vizibile”, şi că “echipele de securitate” vor verifica mail-urile şi înregistrările telefonice în căutarea dovezilor de scurgeri de informaţii (o ameninţare care nu a oprit memoriile lui Heywood să fie date mai departe).

 “Ea îşi oferă încrederea către oameni foarte, foarte rar”, spune un fost coleg de-al ei. Printre critici se vehiculează faptul că, chiar dacă May ar mai putea să ia în considerare în primă instanţă opiniile miniştrilor şi cele ale oficialilor, în cele din urmă, ea este cea care ia deciziile în funcţie de credinţele interioare personale. În cercul oamenilor în care are încredere se numără multe dintre persoanele cu care a mai lucrat, inclusiv miniştrii Damian Green, Karen Bradley şi James Brokenshire, dar şi Nick Timothy şi Fiona Hill.

"OK, am o echipă în jurul meu, cu unii dintre ei am mai lucrat înainte, cu alţii nu", spune May. "E o discuţie mult mai deschisă şi liberă printre colegii de cabinet cu privire la diferite aspecte legate de politică".

Catherine Meyer, o prietenă a prim-ministrului, o descrie ca fiind "muncitoare, dar nu este dependentă de muncă. Ea este o persoană care ţine la detalii, dar va trebui să se relaxeze puţin". Meyer, soţia fostului ambasador britanic la Washington, Sir Christopher Meyer, adaugă că soţul lui May, Philip (manager de relaţii cu clienţii la Capital Group), va avea un rol cheie: "El este o persoană care va spune: Ai nevoie de odihnă, trebuie să avem o vacanţă la munte.’"

May insistă: "Eu nu iau toate deciziile. Toată lumea crede că, în calitate de prim-ministru, dintr-o dată totul ajunge la mine. Există unele decizii cruciale pe care, într-adevăr, eu le iau". Cea mai mare decizie pe care a luat-o de până acum a fost cea de a aproba, cu unele reţineri legate de investiţiile străine viitoare, centrala nucleară Hinkley Point, fiind construită cu bani francezi şi chinezi.